Från klimatfestival till intravitalmikroskopi

Som alltid i maj, när det är som vackrast i naturen, är det också som mest hektiskt på universitetet. Den gångna veckan hölls två samverkansevenemang riktade till skolungdomar, Klimatfestivalen och Levande frågelådan, där jag hade nöjet att få delta på ett hörn i båda. Klimatfestivalen arrangeras nu för andra året av Bolincentret för klimatforskning tillsammans med Vetenskapens hus, och det sker i kombination med den årliga Bolinföreläsningen, där jag i år hade glädjen att få välkomna professor Veerabhadran Ramanathan, Ram kallad,som höll en både engagerande och förpliktande föreläsning med fokus på möjligheterna att lösa klimatproblemen – men mot en fond av allvar som visade att det är värre ställt med klimatet än vi gärna inbillar oss. I torsdags intogs så Aula Magna av ivriga femteklassare, som ställde imponerande välförberedda och roliga frågor. Dessa kontaktpunkter till skolan är otroligt viktiga för att ge ungdomar, i synnerhet från studieovana miljöer, ett intryck av vad ett universitet är. De jublade åt vår forskarpanel som på en rockkonsert – det är ingen tvekan om att det är världens coolaste jobb att vara forskare!

SU gästades även i veckan av en delegation inbjuden av STINT, från de lärosäten i USA, Hongkong och Singapore som erbjuder Teaching Sabbaticals. Jag träffade dem över en mycket trevlig lunch – men är besviken på det bristande intresset från SU:s lärare att resa ut en termin för att hämta inspiration till sin fortsatta lärargärning. Teaching Sabbaticals är en fantastisk möjlighet, om det vittnar alla som deltagit i programmet – men endast tre personer slöt upp vid deras presentation. Vid andra lärosäten som de också besökte har det sett helt annorlunda ut.

I tisdags var det halvtidsavstämning för det pågående utredningsarbete kring öppen tillgång som på regeringens uppdrag leds av KB, i en grupp där jag är ordförande. Utöver diskussionerna om själva utredningarna blev det visst fokus på uppsägningen av Elsevieravtalet – och Gustav Nilsonne, forskare verksam vid KI och SU, presenterade det forskarupprop han initierat. I fredags besökte jag också SUHF:s Forum för bibliotekschefer för att diskutera samma fråga.

I tisdags ägde även Stockholmslunchen rum i Stadshuset. Det är finansborgarrådet Karin Wanngård som årligen bjuder in näringsliv, akademi och offentlig sektor i Stockholm till diskussioner och lunchmöte i någon aktuell fråga – i år jämställdhet. Dagen därpå fortsatte i samma anda, när det var dags för SUHF:s metookonferens på Piperska muren. Där deltog jag i en panel som diskuterade vad vi gör på lärosätena för att följa upp #metoo och #akademiuppropet.

I fredags var det också ett förlängt möte med universitetsstyrelsen, där de externa ledamöterna gavs tillfälle att på ett tidigt stadium ge inspel till det pågående centrala strategiarbetet. Det blev intensiva och givande diskussioner om universitetets roll i samhället i stort och i regionen, om hyresnivåer i Stockholm och om utmaningar exempelvis med digitaliseringen och inom lärarutbildningen.

Veckan avslutades för min del med invigningen av symposiet Advanced Imaging of Cellular Processes in Vitro and in Vivo. Det innebar också lanseringen av vår nya facilitet för intravitalmikroskopi, IVMSU, en nod inom National Microscopy Infrastructure som finansieras av VR, och symposiet sammanföll även med ett möte för NMI:s vetenskapliga råd. IVMSU är den första faciliteten av sitt slag i Sverige och helt öppet tillgänglig. Vi har all anledning att vara stolta över denna topputrustade infrastruktur, som kommer att ge möjlighet till helt nya upptäckter om hur vävnader och organ utvecklas, fungerar och dör – kort sagt, om livet. Ett stort grattis till alla som förverkligat den!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s