Infrastrukturmöten och utvärderingsbesök i Aarhus

I måndags deltog jag i ett rundabordssamtal om ESS på Vetenskapsrådet, med utgångspunkt i den nationella strategi som regeringen nu tagit fram och överlämnat till riksdagen. Deltagarna kom från flera håll – regeringskansliet, lärosäten, finansiärer, näringsliv, Region Skåne – och inspelen i samtalet blev därmed av rätt olika art. Regering och riksdag har det långsiktiga ansvaret att säkra driften – men inte minst att se till att nästa forskningsproposition på allvar tar sig an den generella finansieringen av forskningsinfrastruktur. Lärosätena har som sitt främsta ansvar att öka användarbasen genom rekryteringar och andra stimulansåtgärder, inte minst inom icke-traditionella användarområden. Även industri- och näringslivssamarbeten behöver utvecklas. Ett konkret förslag till finansiärerna är att öppet och internationellt, i samarbete med lärosäten, lysa ut en handfull biträdande lektorat inom områden som utnyttjar neutronspridningsexperiment, och bidra med, säg, 4 mnkr per år under fem år till varje rekrytering. Aktuella lärosäten skulle sedan ta över det långsiktiga ansvaret. En sådan åtgärd skulle på ett kraftfullt sätt kunna bidra till att både öka och bredda forskningsbasen.

På tisdagen träffade jag på SUHF:s vägnar den utredningsgrupp som nu arbetar på uppdrag av VR och URFI, universitetens referensgrupp för infrastruktur, för att ta fram en nationell kompass för e-infrastruktur. Det är en lika välkommen som nödvändig utredning. Som universitet måste vi lagra forskningsdata – och idag hanteras detta till stor del ad hoc genom lokala lösningar. Det svenska landskapet är alltså fragmenterat, med en rad aktörer på området (SND, SUNET, SNIC) med angränsande uppdrag, och därmed är det också svårt att bilda sig en helhetsuppfattning. Dock brådskar det, lagringsproblemen är akuta – men det är viktigt att inte låsa fast sig i långsiktiga lösningar utan att ha någon form av långsiktig plan.

Resten av veckan har jag så tillbringat i Aarhus, där det var dags för platsbesök i den andra omgången av Dansk Akkrediteringsinstitutions utvärdering av deras kvalitetssäkringssystem, i syfte att ge universitetet institutionsackreditering. Det är ett system som är snarlikt det som nu sjösatts i Sverige, där tidigare utbildningsutvärderingar ersatts av lärosätesgranskningar. Därför är det särskilt lärorikt och spännande att vara med i utvärderingspanelen, för att reflektera över det egna kvalitetssäkringssystem som nu är beslutat och ska pilottestas på Stockholms universitet.

En kommentar till Infrastrukturmöten och utvärderingsbesök i Aarhus

1. Mauritz Torstenson skriver:

Tack för, alltid intressant och trevlig info!
    Trevlig helg Astrid!

Mauritz

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto