Beslut och besök – slut för vårterminen

Vi har haft terminens sista rektorsföredragning, rektors beslutsmöte, som också var den sista med studentkårens nuvarande presidium, Henric Södergren och Stefanie Tagesson, efter hela två år av mycket gott samarbete, där de gjort viktiga organisatoriska förändringar, löst en rad akuta problem, formulerat en mer långsiktig strategi och även sjösatt en imponerande kommunikationsplan. Tack Henric och Stefanie! Vi har också träffat deras efterträdare, Nils Bergmark och Anton Bernhardt Hjelm, som båda redan är väl insatta i kårens verksamhet genom tidigare uppdrag, vilket bådar gott för fortsatt bra dialog. Det är otroligt viktigt för hela universitetets verksamhet att studentinflytandet fungerar väl, i synnerhet dialogen mellan universitetets ledning och kårpresidiet, som sätter tonen för samarbetet.

Under veckan har vi även avslutat denna termins institutionsbesök vid den naturvetenskapliga fakultetens institutioner. För mig som rektor – jag har sagt det förut – ger dessa besök en helt nödvändig direktkontakt med kärnverksamheten på hela universitetet, som ger direktkontakt med aktuella utmaningar och möjligheter. Föga förvånande har bland annat forskningsinfrastrukturfrågor varit återkommande vid besöken denna gång, men också fastighetsfrågor. Ett starkt forskningsuniversitet som vårt, som rekryterar internationellt, ställer stora krav på flexibilitet och snabbhet inte minst när det gäller att bygga labb till nyrekryterade forskare, särskilt då på meriteringsanställningar där tiden är begränsad för att kunna visa resultat. Här måste vi bli bättre. Jag imponeras som alltid vid dessa besök av styrkan och bredden i verksamheten, men denna gång särskilt också av det strategiska tänkande som i hög grad genomsyrar institutionerna.

Igår hade jag besök av utbildningsminister Badara A. Joof från Gambia, som med en delegation besökt Sverige under denna vecka för att utveckla förbindelserna, såväl på regeringsnivån som gentemot utvalda universitet. Deras tanke är att utveckla högre utbildning på hemmaplan i Afrika, bland annat med svenskt bistånd (en tanke som för övrigt stämmer väl överens med Stockholms universitets planer på utvecklandet av PACM – Pan African Centre for Mathematics).

Sist men inte minst: Inför att uppsägningen av Elsevieravtalet träder i kraft på söndag gick Stockholms universitet idag ut med ett pressmeddelande om beslutet att ge stöd till forskare att publicera sig i rena Open Access-tidskrifter. som fått stor internationell uppmärksamhet. Under nästa vecka i Almedalen kommer jag också att medverka i flera paneler där jag får tillfälle att ta upp den högaktuella frågan om öppen vetenskap.

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )