I Almedalen 2018

En som vanligt fullmatad Almedalsvecka är nu avslutad för min del. I år har det tyvärr varit mer märkbart än någonsin tidigare att det demokratiska samtalets arena utmanas och hotas av odemokratiska krafter. Vårt samhälle, där vi så länge tagit öppenhet och en gemensam värdegrund för givna, tycks bli alltmer delat. Jag har under veckan deltagit i flera paneler där dessa frågor har diskuterats. Det är i högsta grad universitetens uppgift att delta aktivt i debatten här, för att värna öppenhet, forskningens frihet, yttrande- och åsiktsfrihet. För att kunna fylla denna uppgift krävs också garantier för lärosätenas oberoende från statsmakten. Global, universellt giltig och samhälleligt nödvändig kunskap, som våra lärosäten producerar, har samtidigt en stark potential att verka som en sammanbindande kraft i samhället. Det är ett stort ansvar som vi, tillsammans med andra demokratiska institutioner, behöver påminna oss om.

Stockholms universitet hade i år ett samverkansmingel på fyra teman – desinformationskampanjerna som vill sabotera demokratin, överproduktionen av livsmedel, möjligheter att skapa arbetstillfällen för nyanlända akademiker och sist men inte minst frågan om Sveriges dricksvatten, en resurs som vi tar för given. Men är den på väg att ta slut? Det blev fyra bra samtal mellan en forskare och en sakkunnig från någon annan sektor i samhället – något förskjutet i tid på grund av åttondelsfinalen, men med en desto mer entusiastisk publik!

Själv hade jag också tillfälle att lyssna till flera välbesökta och även medialt uppmärksammade seminarier och presentationer från Stockholms universitets Östersjöcentrum – både på vårt nya forskningsfartyg R/V Electra på plats i Visby och på Briggen Tre Kronor, där vi har ett nära samarbete med Stiftelsen Hållbara Hav. När Almedalsveckan är som bäst är den verkligen en arena för samtal som gör det möjligt att mötas över gränser, mellan akademi, politik, näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle. En sådan levande dialog är nödvändig för att möta de stora utmaningar och problem vårt samhälle står inför idag, både lokalt och globalt.

I nästa vecka tar jag semester – och jag vill passa på att tacka alla, medarbetare som studenter, för läsåret som gått, och önska en skön och vilsam sommar!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till I Almedalen 2018

 1. Roland Fredriksson skriver:

  Hej!

  Tack för fina blogginlägg som jag gärna läser
  och hoppas också du får en mycket fin sommar!

  Kram!
  Rolle:)

  Roland Fredriksson
  Mediaproducent
  Medieproduktion
  Samverkansavdelningen
  Besöksadress: Universitetsvägen 10B, plan 2
  Rum: B288
  Tel: 08-161107, 070-6276084

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s