Konferens och möten i Bryssel

Prorektor och jag har tillsammans med chefen för Avdelningen för forskningsstöd Maryam Hansson Edalat besökt Bryssel. Vi träffade företrädare för Sveriges ständiga representation, Sveriges forsknings- och innovationskontor samt Stockholms regionkontor för att diskutera aktuella frågor i Europapolitiken av relevans för lärosätena i Sverige och Stockholmsregionen. Vi utnyttjar idag inte fullt ut de möjligheter som ryms i Horizon 2020 och de nya som Horizon Europe kommer att erbjuda. Även i regionen har vi som lärosäten mycket att hämta på en mer aktiv hållning i Europa.

Vi träffade även generalsekreteraren Lesley Wilson och medarbetare från European University Association, ett universitetsnätverk där Stockholms universitet är medlemmar, och fick inblick bland annat i hur politiska spänningar inom Europa påverkar samarbetet mellan universiteten – aktuellt för oss på Stockholms universitet i arbetet med våra kärnvärden. Till sist träffade vi också direktören för Science|Business Simon Pickard, ett nätverk där KI och KTH är medlemmar, som bland annat regelbundet publicerar välinformerade rapporter i skärningspunkten mellan forskning, näringsliv och policy, på senare tid bland annat om e-hälsa, ojämlikhet i hälsa eller livsvetenskaper.

Igår hölls ett rektorsseminarium om öppen vetenskap anordnat av UNICA-nätverket för Europas huvudstadsuniversitet, där jag deltog i en paneldiskussion om betydelsen av akademiskt ledarskap i övergången till öppen vetenskap. Seminariet hade många intressanta inslag, som nationalekonomen Ted Bergstroms diskussion av affärsmodellerna bakom nuvarande system och vad som kan förändra dem. Särskilt intressant var också det tydliga stöd i den kritiska övergångsfas där vi nu befinner oss som framkom i det avslutande anförandet av Kurt Vandenberghe från EU-kommissionen.

Seminariet följdes av en högtidlig öppning av det akademiska året för Université Libre de Bruxelles, som exceptionellt nog ägde rum i EU-parlamentet. Temat var Kunskapens Europa, med bland andra kommissionären för forskning och innovation Carlos Moedas som talare. Det europeiska samarbetet inom både forskning och högre utbildning har varit av stor betydelse för hela Europa – ERC:s drygt tio år och Erasmusutbytets drygt trettio är goda exempel på dessa framgångar. Moedas pläderade med kraft för att denna utveckling, som nu ifrågasätts på vissa håll, istället behöver fortsätta och stärkas.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Konferens och möten i Bryssel

 1. Jonny Sågänger skriver:

  Hej Astrid Söderbergh Widding, tack för intressant rapport från Bryssel. Jag blev – eftersom jag skriver om e-hälsa/digital hälsa – intresserad av att få veta mera om detta:
  ” Till sist träffade vi också direktören för Science|Business Simon Pickard, ett nätverk där KI och KTH är medlemmar, som bland annat regelbundet publicerar välinformerade rapporter i skärningspunkten mellan forskning, näringsliv och policy, på senare tid bland annat om e-hälsa, ojämlikhet i hälsa eller livsvetenskaper.”

  Kan du skicka ett mejl till mig? jonny.saganger snabel-a bbm.bonnier.se
  Tack på förhand!

  Jonny Sågänger
  Redaktör
  Digital Hälsa
  &
  Läkemedelsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s