Magna Charta Universitatum i Salamanca

Magna Charta Universitatum fyller 30 år och firar med konferens i Salamanca, där universitetet i år fyller 800, vilket firas med stor pompa och ståt, bland annat med akademisk procession genom staden i närvaro av det spanska kungaparet. Konferenstemat är akademiska kärnvärden, och de tio pilotuniversiteten från hela världen, varav Stockholms universitet är ett, har i olika workshops redovisat resultaten av vårt arbete. Inget pilotuniversitet är det andra likt – men alla är vi eniga om att arbetet med piloten på olika sätt berikat vår verksamhet och våra diskussioner inom universiteten – det senare är nog det allra viktigaste. Nu lanserar Magna Charta Living Values på bred front för att stimulera arbetet med värdefrågor.

Det var först dagarna innan jag reste hit som jag fick ta del av det omfattande material som blivit resultatet av alla diskussioner inom institutionerna, i studentkåren och på de olika avdelningarna inom den centrala förvaltningen på Stockholms universitet. Jag är glad över det stora intresset och engagemanget, och över de många insiktsfulla och uppfordrande kommentarer som vi i ledningen fått ta del av. Att de specifika kärnvärdena för Stockholms universitet behöver ses över är uppenbart, men den stora uppslutningen kring Magna Chartas fundamentala kärnvärden, allra främst autonomi och akademisk frihet, är lika tydlig. Den är också viktig, det märks inte minst här i Salamanca där jag träffar rektorskollegor från länder där dessa kärnvärden idag på olika sätt ifrågasätts och undermineras. För dem är den internationella akademiska gemenskapen och det stöd de där kan hämta av största betydelse. Idag signerar ytterligare ett knappt hundratal universitet från hela världen Magna Charta-deklarationen, som därmed har över 900 undertecknare. Vid Stockholms universitet, som undertecknade Magna Charta redan när det begav sig 1988, fortsätter arbetet – närmast med att se på det förslag till reviderade centrala strategier som vi är i färd med att arbeta fram, i ljuset av Living Values-arbetet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s