Ämnet genusvetenskap

SUHF har nu anslutit sig till European University Association i ett kraftfullt fördömande av det särskilda regeringsdekret i Ungern som hotar genusvetenskapen i landet med nedläggning. Dekretet har uppmärksammats på många håll, både i och utanför Europa. Bland andra har Genusakademien vid Stockholms universitet protesterat mot detta ingrepp i den akademiska friheten. Går förslaget igenom är det en statlig intervention i universitetens autonomi utan tidigare motstycke i modern tid i Europa.

Man behöver dock inte blicka så långt som till Ungern för att se att genusvetenskapen på flera håll befinner sig i blåsväder. I svensk press på senare tid har ämnet ofta fått sin släng av sleven, i form av diverse utfall mot genus som ett slags överordnad ideologi som idag har antagits invadera universiteten.

Ett felslut som många skribenter gör sig skyldiga till är att blanda ihop ämnet genusvetenskap med det statliga jämställdhetsarbetet, liksom med jämställdhetsfrågor mer allmänt. Till viss del bottnar detta i en bristande rågång mellan genusvetenskap och jämställdhetsarbete, vilket bland annat har sin grund i den tidigare regeringens särskilda uppdrag åt Nationella sekretariatet för genusforskning att bistå lärosätena i landet i deras jämställdhetsintegreringsarbete. Men när Genusakademien på Stockholms universitet höll på att bli indragen i jämställdhetsintegreringsarbetet kom protester från denna, med invändningen att genusforskarna är just forskare, inte jämställdhetsansvariga på lärosätet.

All forskning som rör politiskt kontroversiella ämnen har sin egen särskilda problematik, där aktivism och forskning emellanåt blandas samman. Men liksom för varje annat humanvetenskapligt ämne är huvuduppgiften för genusvetenskapen att bättre söka förstå och förklara mänskliga och samhälleliga sammanhang inom sitt forskningsfält – frågor om kön och genus är därtill idag högaktuella i samhällsdebatten. Och liksom varje annan mänsklig och samhällelig företeelse förtjänar genusfrågorna att inte bara ägnas bredsidor i dagspressen, utan seriösa vetenskapliga studier. Sådana är nödvändiga, i Sverige såväl som i Ungern.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ämnet genusvetenskap

  1. Margareta Tillberg skriver:

    Ja, det är ett stort problem med genusvetenskapen och jag håller med fullständigt. Och i sista paragrafen lekte jag med tanken att byta ut genusstudier mot Rysslandsstudier. Som är så obegripligt satta på undantag i Sverige. Särskilt inom humaniora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s