Universitetsstyrelsens budgetbeslut

I denna vecka har universitetsstyrelsen haft sitt kanske viktigaste sammanträde där budgetbeslutet för kommande år i allmänhet brukar fattas; så även i år. Det har dock varit lite speciellt genom att inga budgetförutsättningar från regeringshåll i år är helt säkra; därmed har beslutet behövt fattas givet rådande omständigheter. Gott så, det blir sannolikt inga stora förändringar och det viktigaste är att verksamheten för nästa år ges rimliga förutsättningar.
Vid styrelsemötet fattades samtidigt beslut i en fråga av största strategiska betydelse för hela universitetet, nämligen en ny lokalförsörjningsplan som är väl koordinerad med både befintliga och kommande strategier för Stockholms universitet.
Riksrevisionen lämnade i våras även sin rapport Lärosätenas lokalförsörjning – rum för utveckling, där de kom fram till ett antal rekommendationer:
– Att styrelsen, i de fall lärosätena saknar en lokalförsörjningsplan, bör besluta om en sådan;
– Att en systematisk uppföljning av lokalanvändningen ska göras;
– Att Akademiska Hus AB ytterligare bör stärka arbetet för gemensamma incitament för såväl lärosäten som bolag för sänkta kostnader.
Lokalförsörjningsplanen som nu är beslutad för Stockholms universitet tar väl hand om de två första rekommendationerna. Vad gäller den tredje handlar det fortfarande om den helt avgörande punkten om hur uppdraget till Akademiska hus både ser ut och uppfattas inom sektorn. Att Akademiska hus bör arbeta aktivt för att sänka kostnaderna är från lärosätesperspektiv en självklarhet. Så bör det självklart vara även ur regeringsperspektiv; allt annat leder till onödig rundgång och risk för minskad effektivitet. Likaså behöver det därför också påpekas att Stockholmslärosätena här har ett större problem än alla andra lärosäten i landet. Ska hänsyn tas till marknadshyror drabbar det nämligen Stockholmslärosätena särskilt hårt.
För min del hoppas jag på goda dialoger framöver mellan Stockholmslärosätena gällande såväl lokalförsörjning som diverse samarbeten. Vi behöver stärka såväl lärosätessamarbeten som samarbeten gentemot omvärlden mellan våra universitet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s