MAX IV och KAW

Den här veckan har rektorerna i Wallenbergstiftelsernas huvudmannaråd tillsammans med universitetens referensgrupp för forskningsinfrastruktur besökt MAX IV för gemensamma diskussioner om aktuella infrastrukturfrågor, alltifrån den högaktuella frågan om e-infrastruktur till mer allmänna forskningspolitiska och ekonomiska aspekter. Samtidigt som behoven ökar kraftigt är forskningsinfrastrukturer idag svårt underfinansierade. Det är hög tid att tidigare statssekreteraren Peter Honeths förutsägelse redan inför den förra forskningspropositionen, om behovet av forskningsinfrastruktur i fokus, förverkligas. Och här har de stora universiteten, som är värdar för en stor del av landets nationella infrastrukturer, ett stort ansvar att föra fram frågorna och bidra till en politik som möjliggör god långsiktig utveckling. 

Vi fick också en presentation av MAX IV, inklusive en rundvandring, och av den strategiska planeringen för framtiden, av tillförordnade direktören Ian McNulty. Det är en imponerande anläggning, med nu världsunik prestanda, som kommer att få en stor betydelse för utvecklingen av materialforskning i vid bemärkelse, i Sverige såväl som internationellt. Sveriges universitet och forskningsfinansiärer har här både en stor möjlighet och ett ansvar att utveckla användarbasen genom starka rekryteringar.

På Stockholms universitet har vi också under veckan haft besök av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, närmare bestämt av ordföranden Peter Wallenberg och verkställande ledamoten Göran Sandberg. Även där blev det en hel del tal om infrastruktur, men också om andra forskningsfrågor av särskild betydelse för Stockholms universitet. Besöket avslutades med ett antal spännande presentationer från forskare som åtnjuter stöd från KAW. Wallenbergstiftelserna har nu under ett par år varit den näst största externa finansiären av forskning vid Stockholms universitet. Bidrag från stiftelserna har tack vare omsorgsfulla nominerings- och bedömningsprocesser både internt och externt en oerhörd betydelse för våra strategiska vägval och våra rekryteringar.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s