CEU + MTA – akademisk frihet i Ungern?

Lex CEU. Så kallas beslutet att förbjuda Central European University i Budapest att ta emot nya studenter från 1 januari 2019. Universitetet ger både amerikanska och europeiska examina och såväl utbildning som forskning har kvalitetsutvärderats som excellenta i både USA och Ungern. Beslutet saknar motstycke i modern tid, som rektor Michael Ignatieff påpekar. Ett europeisk-amerikanskt universitet tvingas ut ur ett av EU:s medlemsländer, som också har starka band till USA genom NATO-samarbetet. Nu flyttar verksamheten istället till Wien under 2019. Det har flera gånger hävdats att det är motståndet mot finansiären George Soros som gjort just CEU till måltavla. Utvecklingen de senaste dagarna har dock visat att det inte räcker som förklaring. Nu stryps också finansieringen till den ungerska Vetenskapsakademien, MTA, för första kvartalet 2019. Orsak, enligt ansvarig minister: de har involverat sig i ”ovärdiga” angelägenheter som inte ska behöva ”betunga” dess medlemmar. Läs: de bedriver forskning som uppfattats ha politiska dimensioner. Till saken hör att akademin redan bedrivit viss självcensur, såsom att ställa in ett par kontroversiella föreläsningar och att tiga i frågan om CEU – men uppenbarligen förgäves. Det är mörka dagar för autonomin och den akademiska friheten i Ungern.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s