Nytt år – nytt samarbete

God fortsättning på det nya året!

Själv startade jag arbetsåret i förra veckan med möte i Bukarest för universitetsnätverket CIVIS – ett samarbete mellan åtta europeiska universitet kring forskning, utbildning och samverkan.

European Universities Initiative – en aktuell utlysning från EU-kommissionen där CIVIS kommer att vara bland de sökande – är ett initiativ som syftar till att stärka universitetens centrala roll i Europa, men också globalt. Universiteten kan, genom att samverka tvärsöver Europa, på ett unikt sätt bidra såväl till att ena den europeiska gemenskapen i tider där populism och kunskapsförakt på många håll skördar skrämmande segrar – men också, vilket är minst lika viktigt, öppna och vidga det europeiska samarbetet till ett globalt engagemang. Allt sedan sin begynnelse under medeltiden har universiteten haft denna starkt internationella orientering – öppenheten mot världen.

För CIVIS är visionen tydlig. Genom ett starkt europeiskt samarbete mellan åtta universitet, från nord till syd och från öst till väst – vilket i sin tur öppnar för åtskilliga regionala och andra samarbeten både inom den akademiska världen och i omvärlden – ska vi bidra till att främja gemensam ny kunskapsproduktion och kunskapsspridning, både inom och bortom Europas gränser.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s