Ny termin – möten och internat

Efter en rivstart i förra veckan med ett stort antal viktiga möten – med universitetsledningen om bland annat kvalitetssäkring av forskning, med styrgruppen för Stockholms universitets samarbete med Dramaten, med andra rektorer och ansvariga för forskningsinfrastruktur i regionen, med disciplinnämnden, med Stockholms universitets institut för Turkietstudier som firade fem år – var det i fredags tid för Välkomstdagen för nya studenter, en av terminens höjdpunkter, där vicerektor Astri Muren detta år representerade rektor. SUHF:s årliga dialogseminarium med forskningsfinansiärer, som jag ansvarat för att anordna, ägde nämligen rum samma dag i Finlandshuset. Det är en viktig mötesplats, där vi i år diskuterade frågor om öppen vetenskap, om utvärdering av forskning och om sam- och medfinansiering.

Diskussionerna har fortsatt denna vecka, då det årliga rektorsseminariet på Steningevik, i samarrangemang mellan UKÄ och SUHF, har ägt rum. SUHF:s styrelse sammanträdde med början redan i måndags – mitt första möte som ordförande – och under tisdagen anslöt övriga rektorer. Traditionsenligt hålls då möte med departementet, så även detta år – men i år var det tjänstemännen som höll synnerligen genomarbetade och nyttiga presentationer om pågående processer inom departementet, bland annat kring aktuella utredningar och med EU:s forskningsprogram Horisont Europa. Det gav rektorerna goda insikter om det dagliga arbetet inom regeringskansliet.

Ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, hade ju utsetts först dagen innan, och därefter också utsett statssekreterare, Malin Cederfeldt Östberg, som tillträdde i denna funktion för snart ett år sedan under tidigare minister. Från lärosätenas sida mottogs nyheten att statssekreteraren blir kvar mycket positivt. Såväl statsrådet som statssekreteraren anslöt sedan till middagen – ett gyllene tillfälle för en ny minister att redan andra dagen på jobbet få träffa samtliga rektorer på ett informellt sätt, vilket var uppskattat från lärosätenas sida. Den inleddes av ett kort och informellt anförande av Matilda Ernkrans – inte ett linjetal, betonade hon. Först och främst talade hon om behovet att ”leverera”, så att samarbetet med centern och liberalerna ska kunna bestå. Även hon nämnde aktuella stora utredningar – internationaliseringsutredningen, vars andra del är på remiss, och styr- och resursutredningen som lämnas den 1 februari. Så övergick hon till att referera några huvudpunkter i den nya regeringens politik inom högre utbildning och forskning: satsningen på utbyggnad och tillgängliggörande av högre utbildning i hela landet, bland annat genom distansutbildningar, samverkan med det omgivande samhället, behovet av att kompetensförsörja Sverige, och detta inte minst genom lärarutbildningen där utbyggnadsbehovet är stort och regeringsförklaringen lovar nya reformer. Hon noterade att det i januariavtalet inte finns så mycket om forskning men att den nämns i regeringsförklaringen, att den är viktig för att den hänger ihop med utbildningen, och framför allt viktig vad gäller innovationer.

Idag har UKÄ hållit i programmet på rektorsinternatet och berättat om viktiga aktuella frågor, pågående och framtida utvärderingar och andra uppdrag. Från lärosätenas sida är UKÄ:s tydliga vilja till dialog av största betydelse. Jag är övertygad om att den underlättar för båda parter att på bästa sätt kunna fylla sina respektive roller och därmed bidra till bättre kvalitet inom högre utbildning och forskning i Sverige.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s