Styr- och resursutredningen överlämnad och presenterad

Wallenbergsalen på IVA var fylld till sista plats i tisdags när Pam Fredman presenterade styr- och resursutredningen på dryga 400 sidor, som överlämnades till statsrådet Matilda Ernkrans i förra veckan. Studenter och rektorer, finansiärer och näringslivsföreträdare var på plats – intresset är brett för STRUTens slutsatser. Samtidigt torde få utredningar ha varit så välkända till huvuddelen av sitt innehåll, tack vare de dialoger och hearingar som hållits redan under arbetets gång. Som väntat kom heller inga stora överraskningar. Utredaren betonade att det rör sig om en riktningsförändring, ett nytt ramverk för en långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan, där detaljerna får mejslas ut senare.

De kommentatorer som medverkade på IVA var i mycket positiva – allra mest SULF och Sveriges förenade studentkårer, som ju redan tidigare skrivit en gemensam debattartikel i frågan där de manar till STRUTens förverkligande. Flera talare betonade vikten att skilja på vad och hur – det finns en större enighet i fråga om mål än om medel. En större frihet i användningen av anslagsmedel och högre basfinansiering lyftes tex fram som positivt av många, men bland andra Svenskt näringsliv påpekade att man per definition tror på konkurrensutsättning av medel hos forskningsråden. Det är för övrigt inte mindre än 2,6 miljarder som behöver flyttas från finansiärerna om man, som utredningen föreslår, ska ge lärosätena 50% direkta statsanslag inom givna resursramar. Några kommentatorer påpekade också risken för byråkratisering och ökad styrning med de fyraåriga överenskommelserna – och en tidigare statssekreterare konstaterade torrt att utbildningsdepartementet saknar resurser för sådana förhandlingar.

Ambitionen med utredningen är emellertid tydlig: att dra upp de breda linjerna anlägga ett systemperspektiv som tar helhetsgrepp över frågorna, alltifrån kollegialt inflytande, utbildningens frihet och livslångt lärande, till tillitsbaserad styrning, kvalitetskultur inom forskning, samverkan och jämställdhet. Pam Fredman, med sin långa erfarenhet som rektor, SUHF-ordförande mm, är väl förtrogen med nyckelfrågorna inom sektorn, och det speglas väl i utredningen. Men – som också påpekades av ett par kommentatorer – att ramverket är så vittfamnande gör också att där finns mycket som kräver noggrann reflektion. Ett är säkert: diskussionens vågor lär gå höga inför den väntade remissbehandlingen.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s