Årsredovisning 2018

Idag är det sista dagen för myndigheter att skicka in sin årsredovisning för 2018 till regeringen. För Stockholms universitets vidkommande fastställdes den i måndags av universitetsstyrelsen. Som universitetsdirektören slog fast i sin presentation: Med – 196 mnkr (fördelade på – 126 mnkr inom utbildning på grundläggande och avancerad nivå och – 70 mnkr inom forskning och utbildning på forskarnivå) är det ett bra ekonomiskt resultat. Det kan i förstone låta märkligt, men därmed har SU för andra året i rad lyckats bryta trenden att ackumulera myndighetskapital. Vi nådde nästan dit 2016 med bara 5 mnkr i positivt resultat. 2017 landade resultatet på – 46 mnkr. Men nu har vi alltså inte bara slutat ackumulera medel, utan också på allvar – som ett av få lärosäten i landet – börjat förverkliga den strategiskt planerade förbrukningen av vårt myndighetskapital, som nu är nere på 1005 mnkr, vilket motsvarar ca 19% av universitetets årliga intäkter. Det är utmärkt.

Men när det vänder nedåt kan utförslöpan gå snabbt, så det gäller att analysera resultatet noga. Att vår överproduktion på utbildningssidan nu vänts i underproduktion är resultatet av ett gediget dimensioneringsarbete inom områdena, som syftat till att höja kvaliteten. Frågan är om vi bromsat för mycket? Samtidigt har kostnaderna ökat betydligt per helårsstudent/helårsprestation – ca 30% under fem år! Allt detta kräver en noggrann analys och ett fortsatt kvalitetsutvecklingsarbete inom områdena. Ökande personal- och lokalkostnader har vi varit väl medvetna om – vilket kräver långsiktig planering och genomtänkta åtgärder. Målet är att behålla ett myndighetskapital på ca 10%, vilket är en rimlig nivå för en så stor verksamhet som vid Stockholms universitet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s