Påsktid

Efter ett par intensiva veckor har jag haft påskledigt under några dagar, och jag hoppas att många medarbetare och studenter tagit tillfället i akt att också ta ledigt och glädjas åt våren!

Under veckorna före påsk var jag bland annat i Paris med European University Association. Dels hölls möte med ”EUA Council” där jag ingår som ordförande i SUHF, där vi bland annat diskuterade hur Bolognaprocessen, som fyller 20 i år, ska följas upp. Samma dag hölls även ett rundabordssamtal för rektorer kring akademiska kärnvärden, där jag kunde rapportera om vårt arbete vid Stockholms universitet med Living Values-projektet. Uppenbart är att värdefrågorna idag är mer i fokus än på åtskilliga decennier. Dels hade EUA också sitt ”General Assembly”, extra viktigt i år med val av ny ordförande för fyra år. Det blev irländaren Michael Murphy, en framsynt, klok och mycket dynamisk person, vilket är viktigt i en på många sätt kritisk tid för universiteten i Europa.

I onsdags hade jag också ett spännande möte på Stockholms handelskammare med dess nye VD, Andreas Hatzigeorgiou. Han är disputerad nationalekonom från University of Michigan Ann Arbor – och innan dess med kandidatexamen från SU. Handelskammarens vision idag är att Stockholm ska vara Europas bästa huvudstad. En viktig komponent i detta är, menar VD, att akademi och näringsliv måste knytas närmare samman. Flera av Handelskammarens prioriteringar – bostadspolitik, trafik, kompetensförsörjning mm – stämmer också väl överens med universitetens egna. Tidigare tankar om att locka ett internationellt toppuniversitet att bygga campus i Stockholm formulerar Andreas Hatzigeorgiou hellre i termer av samarbeten, som i Senseable Stockholm Lab med KTH, MIT, Stockholms stad, Handelskammaren och Newsec. Här finns stora möjligheter till nya samarbeten för ömsesidig nytta.

Direkt från Handelskammaren fortsatte jag till Utbildningsdepartementet för ett möte med vår nya minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans – men då med SUHF-hatten på. Vi hade en konstruktiv diskussion om viktiga frågor för sektorn utifrån regeringens tre prioriteringar: Kompetensförsörjning i hela landet, trygga lärosäten och kunskap för att möta samhällsutmaningarna.

Nu stundar en vecka med en rad interna möten under tisdagen och därefter en presidiedag för SUHF på onsdag där vi bland annat träffar Vetenskapsrådet för att diskutera forskningsdatafrågor. På torsdag reser jag till Aarhus där jag sitter i universitetsstyrelsen, och på fredag är det dags för vår egen universitetsstyrelse, med, som ojämförligt viktigaste fråga, utseende av prorektor för kommande treårsperiod, men också bland annat en första diskussion om SU:s yttrande över STRUT-utredningen, som styrelsen ska besluta vid sitt nästa möte.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s