Klimatfestival och GD-forum för Agenda 2030

Idag besökte jag Bolincentrets klimatfestival som pågår i dagarna tre. 75 skolklasser – mer än 2000 skolungdomar – besöker Geovetenskapens hus under dessa dagar, lyssnar på föreläsningar, går runt mellan Aktivitetstorgets olika stationer, eller prövar på att spela bland annat Minecraft, i en spännande variant som SMHI har anpassat just för klimatfrågor. Själv hade jag glädjen att höra Bolincentrets föreståndare Nina Kirchner tala om flytande glaciärer – mycket lärorikt och roligt inte bara för mig, utan för alla de elever som fyllde Nordenskiöldsalen till sista plats.
Dagen fortsatte i hållbarhetens tecken. På eftermiddagen undertecknade jag avsiktsförklaringen för GD-forum för Agenda 2030. Initiativet startades ursprungligen av SIDA 2017, men man riktade sig då främst till andra myndighetschefer. Idag blev Stockholms universitet tredje lärosäte att underteckna, jämte Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Beslutet var självklart, givet vårt starka engagemang för frågor om hållbar utveckling, vare sig det gäller profilområdet klimat, hav och miljö eller de många andra forskningsområden där vi är engagerade, men som inte alltid lika självklart brukar förknippas med agendan – bland annat dem som vi lyfter fram vid höstens Hållbarhetsforum under rubriken Demokrati, populism och hållbar utveckling.
Tack vare redan beviljade samverkansmedel kan vi från SU:s sida också till hösten starta ett planerat pilotprojekt som vi nu knyter till GD-forums verksamhet, för ett kapacitetsutvecklingsprogram för integrerad naturresursförvaltning – med fokus på havs- mark- och vattenfrågor och därtill hörande bioresurser – under ett förändrat klimat. Stockholms universitets starka grundforskning inom alla de områden som täcks av Agenda 2030 är själva förutsättningen för att vi också kan engagera oss i detta slags samhällsviktiga samverkansfrågor.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s