Resa till London – tema forskningsinfrastruktur

Jag är just hemkommen från London med omnejd, dit jag rest med Universitetens referensgrupp för infrastruktur, URFI, och rektorerna från dessa lärosäten. Igår besökte vi Harwell Campus och Rutherford Appleton Laboratory (RAL). Vid RAL finns Diamond, en synkrotron liksom MAX IV, och ISIS, en neutronkälla i likhet med ESS, vilket erbjuder många intressanta jämförelser. En specifik fråga som diskuterades var förhållningssättet till industrin. Från början hade man tänkt sig att få ut en del av finansieringen genom industrianvändning. Det visade sig inte fungera. Då beslöt man fullfinansiera och istället erbjuda industrin kvalificerat stöd från forskare, vilket gav nya samarbeten och synergieffekter. Man har också valt att stimulera användningen av anläggningarna genom att finansiera forskares resor dit.

Intressant att jämföra är även den allmänna hanteringen av infrastrukturer. Storbritannien har en särskild organisation med egen budget, Science and Technology Facilities Council, som ansvarar för en stor uppsättning infrastrukturer på ett fåtal ställen. Forskningsrådet är här både operatör och finansiär, till skillnad från i Sverige där universiteten är operatörer, och även delfinansiärer. Slutligen kan man också konstatera att forskningsdatalagring, här som där, är en stor fråga och en utmaning.

Idag inledde vi med ett internt möte för att diskutera aktuella frågor, huvudsakligen just kring e-infrastruktur för forskning, där vi följde upp diskussionerna från Vetenskapsrådets hearing i frågan, som följde av den rapport som beställts gemensamt av VR och URFI, ”An outlook for the national roadmap for e-infrastructures for research”. Vi konstaterade åter att det är oerhört angeläget att en interimistisk samordningsgrupp kommer till stånd snarast, som kan driva det angelägna arbetet med att skapa en övergripande nationell struktur.

Rektorerna fortsatte sedan vidare med ett besök på Russell Group, ett brittiskt nätverk för de forskningsintensiva universiteten. Där presenterade vi våra respektive aktuella frågor kring högre utbildning och forskning, följd av en informell och intensiv diskussion som började i utmaningarna med Brexit. Den drabbar bägge parter – inte minst Sverige som ofta gjort gemensam sak med britterna i EU, till exempel när det gällt att värna att ERC-medel alltfort ska fördelas enbart utifrån excellenskriterier. Men diskussionen kom mest att handla om våra många samarbetsytor och möjligheter. Internationella möten kan ibland bli rena artighetsvisiter. Här blev det tvärtom två inspirerande dagar med både innehåll och substans. Men nu är det dags att önska Glad Midsommar!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s