Almedalen 2019

Sedan i måndags har jag, tillsammans med vicerektorerna och medarbetare från Samverkansavdelningen, varit i Almedalen. Stockholms universitet har i år inte haft något eget evenemang, men däremot tillsammans med Stockholm-Uppsalanätverket arrangerat två fullsatta eftermiddagsseminarier om hållbarhet, modererade av KI:s Carl Johan Sundberg, och med brett deltagande från olika samhällssektorer. Dessutom lanserade vi,tillsammans med KI och KTH, universitetsalliansen Stockholm trio genom ett likaså välbesökt lunchmingel på Briggen Tre Kronor, där även ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans deltog – bara minuterna innan störtregnet brakade loss över Almedalen.

Själv hade jag dessförinnan också deltagit i en panel om forskningsinfrastruktur, anordnad av URFI (Universitetens referensgrupp för infrastruktur). Frågan om hur vi hanterar våra nationella infrastrukturer i världsklass, liksom hur vi kan utveckla e-infrastrukturen, är en av de absolut viktigaste inför den kommande forskningspolitiska propositionen.

Som SUHF-ordförande har jag dessutom haft värdskapet för det traditionsenliga frukostseminariet samarrangerat med Sveriges förenade studentkårer, som i år handlade om det synnerligen angelägna ämnet studenters psykiska ohälsa. Därtill förstås SUHF:s tre – även de fullsatta, och ytterst omväxlande – eftermiddagsseminarier under onsdagen, där det första i år ägnades Agenda 2030. Ingrid Petersson, GD för FORMAS, presenterade Agenda 2030-delegationens slutbetänkande, följt av kommentarer med många engagerade debattörer, om högskolornas roll i implementeringen. Därpå följde en högskolepolitisk debatt där statsrådet Matilda Ernkrans samt företrädare för samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet deltog, där tyvärr flera av riksdagsledamöterna visade på en flagrant okunskap om ämnet. Sist ut var en panel om lärarutbildningarna, där SUHF genom Hans Adolfsson, utifrån januariöverenskommelsens förslag på nya lärarutbildningsreformer, gav både en tänkvärd historisk återblick och ett antal framåtriktade förslag om hur en reform bör göras, under parollen: Politiker, besinna er! Även här följde en intressant paneldebatt mellan olika intressenter i lärarutbildningsfrågor.

Almedalsveckan ifrågasätts återkommande i medierna, och med all rätt när det gäller statliga medel. Jag kan dock konstatera att dess styrka ligger i de många sammanhang där företrädare från olika samhällssektorer – akademi, politik, näringsliv, civilsamhälle – får tillfälle att mötas och utbyta åsikter. Det främjar det demokratiska samtalet, viktigare än någonsin i en politiskt instabil tid.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Almedalen 2019

  1. Pingback: Almedalsbesök för första gången – Dekanbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s