Klimatupprop – och CIVIS-nätverket

Som första svenska lärosäte har Stockholms universitet i veckan, på initiativ av vårt Bolincenter för klimatforskning, undertecknat ett upprop om ”climate emergency”, som har tillkommit inför FN:s Climate Summit i september. Vi vill visa på behovet av en drastisk samhällsförändring för att bekämpa det växande klimathotet. Vi vill också visa globalt engagemang och stöd i synnerhet för mål 4, utbildning, och mål 13, klimatförändring, inom de globala hållbarhetsmålen, tillsammans med andra institutioner och nätverk verksamma inom högre utbildning. Undertecknarna förbinder sig att stödja

  • Mobilisering av resurser för klimatforskning och kompetensutveckling som syftar till förändring
  • Koldioxidneutralitet under tidsspannet 2030 – 2050
  • Utveckling av miljö- och hållbarhetsutbildningar över disciplinära och andra gränser.

Till dags dato har 76 lärosäten, representerande 894 000 studenter, och 31 nätverk omfattande ca 7500 institutioner inom högre utbildning över hela världen undertecknat uppropet, som vi hoppas ska bidra till att fortsatt skapa global opinion i denna ödesfråga. Vi är för övrigt också glada att Stockholms universitets studentkår prioriterat bland annat klimatfrågan under kommande verksamhetsår.

Denna vecka är jag för övrigt i Marseille med CIVIS-nätverket, ett av de totalt 17 nätverk som fick finansiering från EU-kommissionen i deras satsning på ”European Universities” – Stockholms universitet är ett av sex svenska lärosäten som fick medel inom något av nätverken. Även här återkommer klimatfrågan för Stockholms universitets del. Vi har ansvaret för att samordna olika ”hubbar” där de åtta ingående universiteten i nätverket ska samarbeta kring konkreta samhällsutmaningar, och vi vill gärna börja med att utveckla en som vi själva leder kring just klimat och miljö, där vi ju har stark forskning tvärsöver områdes- och fakultetsgränser.

En målkonflikt som ofta uppstår i dessa sammanhang är hur behovet att av klimatskäl begränsa resandet förhåller sig till behovet av internationellt samarbete. Inom CIVIS är detta en levande fråga, och vi planerar dels för tekniska lösningar för så effektiva resfria möten som möjligt, dels för att skapa goda möjligheter till ”virtuell studentmobilitet” inom nätverket. CIVIS handlar om samarbeten på bred front, som vi från ledningens sida får anledning att återkomma till i höst. Men nu är det hög tid för sommarledighet – jag önskar alla sköna och vilsamma semestrar!

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Klimatupprop – och CIVIS-nätverket

  1. Maria Johansson skriver:

    Jättebra! Jobbet mot egna nollutsläpp kan börja redam idag. Jag hoppas det innebär att verkligen reducera bort alla utsläpp på riktigt, och inte att köpa klimatkompensation genom alltför billiga utsläppsrätter från fattiga länder? Det fungerar inte, och orsakar ofta problem för lokalbefolkningen som förlorar rätten till sin mark där ex. dammar och skogsprojekt genomförs. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1304537?programid=412

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s