Terminsuppstart

På måndag tar höstterminen sin början. Själv kom jag tillbaka från semestern för två veckor sedan, och de har varit minst sagt intensiva. Det började med en intervju av en panel från Vetenskapsrådet, som utvärderar satsningen på internationella toppforskare, där vi vid Stockholms universitet rekryterat fyra professorer i fysik. Den 20 augusti hade jag glädjen att inviga Baltic Sea Science Congress, som samlade närmare 400 deltagare från 10 länder. Kongressen inleddes av Östersjöcentrums vetenskaplige ledare Christoph Humborg, som höll en lysande presentation av möjligheter och utmaningar för Östersjöforskning och policyarbete. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin deltog i inledningen med ett engagerat anförande – och hela kongressen blev för övrigt en stor succé. Resten av veckan tillbringade jag i Arild där SUHF hade sitt årliga rektorsinternat, där 25 rektorer hade tillfälle att informellt diskutera aktuella frågor för sektorn.

I veckan som gått inledde vi med höstens första möte för Områdesövergripande rådet, med bland annat en första diskussion inför Stockholms universitets inspel till den kommande forskningspolitiska propositionen. Därefter fortsatte universitetets ledning ut till Askölaboratoriet för att planera för och diskutera höstens arbete. Vi fick också tillfälle att åka en tur med vårt forskningsfartyg Electra af Askö.

I onsdags återinvigdes ett nyrenoverat hus i Frescati backe där Barn- och ungdomsvetenskap nu flyttat in, ett viktigt steg för institutionen som äntligen blir samlokaliserad. Det gick inte att ta miste på entusiasmen! På kvällen hade Stockholm-Uppsalas universitetsnätverk möte i Uppsala, som tar över ordförandeskapet detta läsår. Det är ett viktigt samtalsforum för rektorerna i Sveriges mest forskningsintensiva region, där också de tre svenska universitet befinner sig som återfinns bland ARWU-rankningens topp 100: Karolinska institutet, Uppsala universitet och Stockholms universitet.

På torsdagen hölls höstupptakt för alla medarbetare i Aula Magna kring akademiska kärnvärden, med Agneta Bladh, ordförande i Vetenskapsrådet och vice ordförande i Magna Charta Observatory Council, som huvudtalare och prefekterna Mats Börjesson och Rodrigo Caballero som kommentatorer. I panelsamtalet betonades vikten av universitetens självständighet och forskningens frihet, men också hur viktigt det är att ta sig tid att reflektera över dessa grundläggande frågor om universitetens uppgift och ansvar. Det var en uppföljning av det pilotprojekt, Living Values, som Stockholms universitet genomförde 2018. Nu finns också en kort skrift som sammanfattar inspelen från detta projekt.

På fredag förmiddag fylldes Aula Magna av universitetets nya lärarstudenter, som alltså startar på måndag. Välkomnandet blev något utöver det vanliga – moderatorerna Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson – Annas och Philips lärarpodcast – förmedlade både kunskap och entusiasm, och utbildningsminister Anna Ekström höll ett engagerat tal om läraryrkets betydelse för hela samhället, förankrat i personlig erfarenhet.

Veckan avslutades för min del med prefektavtackning på Fysikum, något som hör till ovanligheterna för min del. Men denna gång var det givet att tacka ja till institutionens inbjudan: Sven Mannervik avtackades efter hela 15 år som prefekt, en osedvanligt lång tid i uppdraget, där han har åstadkommit mycket både för institutionen och för hela universitetet. Tack Sven!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s