Veckan som gått – från universitetsstyrelse till hearing om SciLifeLab

Förra veckan var intensiv, och bloggen blir därmed mer till veckobrev. Måndagen började med universitetsstyrelsesammanträde och fortsatte därefter med sammanträde för universitetsledningarna inom Stockholm trio; båda konstruktiva och framåtsyftande möten. Styrelsen hade denna gång dock mest formalia, såsom diverse revisionsrapporter, på agendan; vid mötet med Stockholm trio däremot ventilerades allehanda idéer för framtiden. Efter ett antal interna möten under tisdagen, där bland annat samverkansutredningen presenterade sina resultat för universitetsledningen, gästade jag i min egenskap av SUHF-ordförande under onsdagen KI som talare på deras högre ledarskapsprogram. Jag träffade även Pia Sandvik, VD för RISE, som SU just tecknat ett nytt samarbetsavtal med. Det var ett öppet och konstruktivt möte där vi förde en informell dialog om möjligheterna att ta det formella avtalet vidare.Samma dag presenterades budgetpropositionen – som väntat innehöll den inga överraskningar på den högre utbildningens och forskningens område.
Under torsdagen besökte jag Göteborgs universitet, där jag för en dag återvände till att vara professor i filmvetenskap, som fakultetsopponent på en doktorsavhandling i filmisk gestaltning: Patrik Erikssons Melankoliska fragment, Om essäfilm och tänkande – både utmanande och spännande!
På fredagen höll SciLifeLab en hearing med anledning av sitt tioårsjubileum som forskningscentrum, gästat av ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans och med många talare som ur olika perspektiv belyste både förflutet och framtid. Det är en närmast osannolik framgångssaga – det visar inte minst den senaste rapporten från International Advisory Board. Men det finns också en hel del som behöver utvecklas och förbättras för att SciLifeLab ska kunna nå sin fulla potential, både som nationell infrastruktur för hela landet och som starkt forskningscentrum. Här har värduniversiteten givetvis ett stort ansvar.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s