Arktis på Nordiska museet – och NUS i Arktis

I förra veckan invigdes den stora utställningen Arktis – medan isen smälter, på Nordiska museet av kronprinsessan Victoria. Den har producerats i nära samverkan med forskningen. Lotten Gustafsson Reinius, innehavare av den Hallwylska gästprofessuren i samarbete med Stockholms universitet, har här gjort stora insatser själv men också koordinerat forskarinsatser från hela Norden, tvärsöver gränserna mellan olika vetenskapsområden. Nordiska museet – men framför allt allmänheten som får ta del av den – är att gratulera till en aktuell, lärorik och spännande utställning!

Just nu befinner jag mig själv i Arktis, närmare bestämt på Färöarna. Vi har styrelsemöte med NUS, Nordiska universitetssamarbetet, där Sverige för närvarande har ordförandeskapet. Vi följer noga utvecklingen i de nordiska grannländerna både vad gäller både övergripande forskningspolitik och konkreta sakfrågor som upptar oss vid lärosätena. Denna gång har vi bland annat diskuterat arbetet mot sexuella trakasserier, där vi avser att fördjupa vår nordiska samverkan. En huvudpunkt på mötet är också kvalitetssystem för forskning, med utgångspunkt i det svenska utvecklingsarbetet. UKÄ:s Anders Söderholm är här och presenterar det kommande arbetet med granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete. Vid årsskiftet tar Finland över ordförandeskapet, och huvudtemat för kommande två år blir hållbar utveckling.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s