Fartygsdop i Helsingfors, SUHF:s årskonferens och förbundsförsamling och möte med EUA i Bryssel

Förra fredagen, den 18 oktober, hade jag tillsammans med prorektor den stora glädjen att delta i Helsingfors universitets dop av deras nya forskningsfartyg RV Augusta, ett systerfartyg till vårt eget RV Electra. De kompletterar varandra väl och båda kommer att ha stor betydelse i utforskandet av Östersjöns miljö. I samband med dopet hölls också ett fullsatt seminarium om Baltic Bridge, det välutvecklade samarbetet i Östersjöfrågor mellan HU och SU, och mellan våra forskningsstationer Tvärminne och Askö. Helsingfors universitet är en av Stockholms universitets absolut viktigaste strategiska partners, och vi tog också tillfället i akt för ett ledningsmöte där vi diskuterade nya utvecklingsmöjligheter för vårt samarbete.

Under veckan som gått har SUHF haft årskonferens, denna gång organiserad av KI på det övergripande temat reproducerbarhet och forskningskvalitet. Det blev en viktig konferens med ett högaktuellt tema – första gången i historiskt minne som SUHF håller konferens kring forskningsfrågor! – med hög kvalitet på huvudtalarna och ett tydligt engagemang från alla deltagare. Dagen därpå hölls höstens förbundsförsamling, också på KI, med bland annat diskussioner kring inspelet till den forskningspolitiska propositionen, kring etik och god forskningssed och kring autonomifrågan.

Resten av veckan tillbringade jag i Bryssel, där European University Association höll höstens Council meeting, det första under nytt ledarskap som valdes vid årskonferensen i Paris i april, nu med Michael Murphy som president. Förändringen var tydlig, med betydligt mer fokus på dialog och strategi för framtiden. EUA är vår viktigaste gemensamma företrädare för sektorn i Bryssel, och där är det framgent oerhört viktigt att driva forskningsfrågorna, nu när kommissionären inte längre explicit har forskning i sin portfölj. Det är därför mer än välkommet med en tydlig röst från de europeiska lärosätenas sida.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s