Kvalitetsdialog, samarbeten och nätverk

På måndagen i förra veckan hölls den första kvalitetsdialogen inom ramen för Stockholms universitets nya kvalitetssäkringssystem för utbildning, med det naturvetenskapliga området. Det blev en mycket bra dialog som gav viktiga insikter om styrke- och utvecklingsområden för våra naturvetenskapliga utbildningar.
Samma kväll hade universitetet glädjen att få tacka Björn Carlson och Stiftelsen Baltic Sea 2020 för det generösa bidrag som möjliggjort utvecklingen av vårt Östersjöcentrum och projektet Baltic Eye, för analys, syntes och kommunikation om aktuell Östersjöforskning. Det ägde passande nog rum på Skansen, i Baltic Sea Science Centre, också det en skapelse av Björn Carlsons stiftelse där SU och SLU har glädjen att samverka med Skansen genom att hålla centret uppdaterat med aktuell forskning.
Dagen därpå bjöd Statens maritima och transporthistoriska museer på ett intressant kvällsprogram med fokus på forskning, där vi bland annat fick pinfärska nyheter från dagsaktuella vrakdykningar vid Vaxholm. SMTM och SU driver gemensamt och framgångsrikt Centrum för maritima studier, ett tvärvetenskapligt centrum med hemvist på Historiska institutionen, och vi samarbetar nu också inför öppnandet av SMTM:s nya museum Vrak, hösten 2020, där vårt forskningsfartyg R/V Electra har använts i ännu ett tvärvetenskapligt samarbete.
Tidigare under tisdagen deltog jag i finansborgarrådets näringslivslunch, denna gång med fokus på ”Stockholm: The University Capital” – hur vi genom samverkan kan göra Stockholm till en av världens ledande universitetsstäder. En tydlig inspiration till mötet var bildandet av Stockholm Trio, och jag hade inledningsvis också ombetts säga några ord om triosamarbetet. På onsdagen hade jag, som trions ordförande under det första året, nöjet att inleda ett internat för samtliga avdelningschefer inom verksamhetsstödet vid våra tre lärosäten. Jag är helt övertygad om att inte minst dessa kontakter och samarbeten kommer att vara starkt befrämjande för framtida synergier mellan våra tre universitet.
Under onsdagen i övrigt satt jag ordförande i BIBSAM-konsortiet och i KB:s grupp för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Denna gång fattades ett par avgörande beslut. På rekommendation av SUHF:s förbundsförsamling, och med vissa viktiga justeringar därefter, beslöt vi att under veckan som kommer gå ut till konsortiemedlemmarna med förslag till nya avtal med såväl Elsevier som Wiley. Om de kan tecknas blir det ett helt avgörande steg för svensk forskning i övergången till öppen tillgång.
Samma kväll for jag till Bryssel, där EU-kommissionen på torsdagen lanserade de 17 nya nätverken inom ramen för utlysningen European University Initiatives, varav SU deltar i ett, CIVIS. Förmiddagen ägnades åt interna diskussioner för att främja utbytet mellan de olika nätverken, medan eftermiddagen var ett öppet evenemang som lockat inte mindre än 800 deltagare, med intresse för en andra pilotomgång som just utlysts. Jag deltog där i en paneldebatt om visioner för nätverken.
På fredagen sammanträdde universitetsstyrelsen, som fattade sitt budgetbeslut för 2020.
På eftermiddagen medverkade jag i en paneldebatt om humanioras framtid, med anledning av den humanistiska tankesmedjan Humtanks femårsjubileum. Humanistiska vetenskaper har avgörande betydelse för framtiden – det är hög tid att lägga ner talet om humanioras kris.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kvalitetsdialog, samarbeten och nätverk

  1. Johan Andersson skriver:

    Hej Fru Rektor!
    Hur länge kommer detta ständiga krypande inför Kina bestå? Man kan knappt gå till 7-11 utan att krocka med en kinesisk samllng……inget ont om dem… snarare om SU…. Vilken dag som helst kan vi vakna upp till nyheten att 50k tibetaner har avrättats av inte bara världens största land, utan även – per def – världens största diktatur. I Rektors tidigare inlägg huggs mkt på demokratier såsom t ex Ungern, samtidigt som Kina behandlas på ett sätt som kommer en att tänka på Hedins ”Tyskland och världsfreden” – en dignitär vallas runt och lallar runt kring detta…

    Allt gott! /Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s