Forskningspolitik i praktik och teori

Den gångna veckan inleddes för min del i Rom, där vårt internationella nätverk CIVIS, som fått EU-stöd inom ramen för European University Networks, hade kick-off på Sapienza Università di Roma – rektor Eugenio Gaudio är ordförande under det första halvåret. Vi hade flera arbetsmöten men också en högtidlig invigningsceremoni där ambassadörerna från övriga sju deltagande länder deltog. Europeiska universitetssamarbeten är särskilt viktiga idag, inte minst när nu EU-kommissionen planerar kraftiga nedskärningar i den föreslagna forskningsbudgeten för Horizon Europe – ett beslut som, om det går igenom, får allvarliga konsekvenser för Europas möjligheter att hävda sig globalt inom forskningen. Det är lite ironiskt att man satsar på utbildningssamarbeten, som universitetsnätverken, men inte i samma utsträckning på forskning – de båda hänger ju intimt samman och är ömsesidigt beroende.
Fokus på forskningspolitiken fortsatte även sedan jag återvänt till Stockholm – i onsdags höll Vetenskapsrådet för första gången Forskningspolitiska dagen. Under förmiddagen talade ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans, hennes kollega Ingrid van Engelshoven från Nederländerna och statssekreterare Martina Hirayama från Schweiz, samt professor Frank Wilczek – rekryterad på halvtid till Stockholms universitet inom ramen för den tidigare satsningen på framstående forskare, ”VR internationella” – som talade ur forskarsamhällets perspektiv om betydelsen av grundforskning och om den snabbrörliga forskningsfronten inom hans eget ämne. Eftermiddagen ägnades åt två paneler om forskningsinfrastruktur (där jag själv deltog) och om forskning för att möta samhällsutmaningarna. Regeringen har fått många inspel till den forskningspolitiska propositionen – det är nu som arbetet tar vid på allvar och det är av största betydelse att forskarsamhällets röst blir hörd.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s