Nobelvecka och vetenskapliga framgångar

Så är Nobelveckan över för i år, som för min del inleddes med Nobelkonserten förra söndagen, lysande dirigerad av 92-årige Herbert Blomstedt. Utöver Nobelföreläsningar, Nobelprisutdelning och bankett innefattade dessa intensiva dagar också Students’ Nobel Night Cap, där SU i år hade värdskapet. Det är ett imponerande arbete som, med stort ideellt engagemang, lagts ner av våra studenter på att ordna efterfesten, dit många av Nobelpristagarna som vanligt valde att komma, efter alla ceremonier och officiella högtidligheter. Stort tack för detta!

Veckan förlängdes ytterligare genom gårdagens bankett vid utdelningen av The Science § SciLifeLab Prize for Young Scientists, ett pris som delas ut årligen till fyra unga framstående forskare, av SciLifeLab och tidskriften Science med stöd från Wallenbergstiftelserna – passande nog i Spegelsalen på Grand hotell, där Nobelprisutdelningarna ägde rum under de första åren.

Nobelveckan brukar också passande nog, när vetenskapen för en gångs skull befinner sig i högsätet, innebära att de sista beskeden kommit in gällande externa forskningsmedel för det kommande året. För SU:s del var det en rik skörd från många håll. Här bara några axplock: Frank Wilczek och Nordita har beviljats 95 mnkr för programmet WINQ – Wallenberg Initiative on Networks and Quanta – som relaterar till och förbinder båda deras tidigare stora strategiska satsningar WACQT (Wallenberg Centre for Quantum Technology) och WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program) där även WASP-HS, en satsning på humanvetenskap, adderats. Totalt har Wallenbergstiftelserna, Sveriges största privata forskningsfinansiär, i år – inkluderande de tidigare annonserade projektbidragen, fyra nya Wallenberg Academy Fellows samt tre förlängningsbidrag, fyra Fellows som istället för förlängning befordrats till Scholars, jämte en ny Scholar från i våras – beviljat SU över 350 mnkr.

På själva Nobeldagen fick vi också besked från VR angående Rådsprofessorsprogrammet, där både Anders Götherström, Institutionen för arkeologi och antikens kultur, och Xiaodong Zou, Institutionen för material- och miljökemi, fick ca 50 mnkr vardera över tio år. Ilona Riipinen, Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi, har också i dagarna fått ett ERC Consolidator Grant om nästan 3 M€.

Sedan tidigare visste vi att Jenny Larsson, från Institutionen från slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska, fått programbidrag från RJ om 25 mnkr. Per Krusell från Institutet för internationell ekonomi har också av KVA tilldelats årets Torsten och Ragnar Söderbergs professur i ekonomi.

Vi kan också glädjas åt flera VR-bidrag till forskningsmiljö inom naturvetenskap och teknikvetenskap, där vi med fyra beviljade projekt om närmare 70 mnkr – till Erik Lindahl, Institutionen för biokemi och biofysik, Anja-Verena Mudring, Institutionen för material- och miljökemi, Hiranya Peiris, Fysikum och Neus Visa, Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut – var mest framgångsrika. Beträffande de ”vanliga” projektbidragen från VR är vi vad gäller projektbidrag NT – trots att vi saknar teknikvetenskap – fyra i landet med 45 beviljade projekt om drygt 154 mnkr, och på HS-området är vi trea med 19 beviljade projekt om drygt 81 mnkr. Avseende utbildningsvetenskap är vi i år tvåa i landet med sex beviljade projekt och en forskarskola (totalt 72 mnkr), och även gällande internationell postdoc blev vi tvåa i årets båda utlysningar, efter LU respektive KI, men sammantaget betyder det att vi här är etta med 15 postdocbidrag om totalt närmare 47 mnkr.

Särskilt glädjande ur mitt perspektiv är också att en rad av årets bidragsmottagare – Neus Visa, Xiaodong Zou, Martin Högbom, Hiranya Peiris, för att nu bara nämna dem som fått de största bidragen – alla också samtidigt axlar viktiga ledningsuppdrag som prefekt, ställföreträdande prefekt och centrumföreståndare vid universitetet. Jag ser det som helt avgörande för universitetet att starka forskare också är akademiska ledare.

Om man särskilt ska lyfta fram någon institution i år är det Institutionen för biokemi och biofysik, som – med höstens bägge Scholars David Drew och Martin Högbom, samt Ville Kaila som ny Wallenberg Academy Fellow och Erik Lindahl som mottagare av forskningsmiljöbidrag från VR – detta år utmärkt sig i exceptionell grad. Institutionen är ett utmärkt exempel på konsten att bygga starka forskningsmiljöer genom starka rekryteringar.

Ett varmt grattis till årets alla framgångsrika bidragsmottagare, både nämnda och onämnda!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s