Forskning och högre utbildning i EU-budgeten

Så pågår då förhandlingarna om EU:s budget, där Sverige som bekant driver en hård linje. Men det handlar inte bara om budgetens totala storlek utan om fördelningen på olika områden. Ett område som det är massivt tyst om i Sverige är forskning och högre utbildning.

Horizon 2020, som i år avslutas, har haft oerhört högt söktryck och låg beviljandegrad, vilket vittnar om att budgeten varit för låg. ERC – som funnits i dryga 10 år – har visat sig vara ett oerhört framgångsrikt program för excellens, som ger grogrund för framtida innovationer.

EU har nu planerat för sin största forskningssatsning någonsin med Horizon Europe. I spåren av 30-årsjubileet för Erasmussamarbetet har även detta förstärkts bland annat genom satsningen på European Universities Initiative. Nu står dock såväl Horizon Europe som Erasmus+ av allt att döma inför betydande nedskärningar. Det är allvarligt.

Europa behöver stärka sin forskning och högre utbildning inte enbart av ekonomiska skäl eller för den globala konkurrensens skull. I ett alltmer polariserat samhälle, där kunskapsföraktet är ett hot för samhällets framtid, är utvecklingen av global, universellt giltig och samhälleligt nödvändig kunskap en nödvändig sammanbindande kraft. Stark forskning och utbildning, liksom den samverkan och de utbyten som genereras genom gemensam europeisk finansiering, är en förutsättning inte minst för att universiteten ska kunna fylla sin uppgift, som idag är viktigare än någonsin. Sverige borde satsa på såväl Horizon Europe som Erasmus+ om regeringen menar allvar med både sitt EU-engagemang och sin ambition att vi ska vara en ledande kunskapsnation.

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )