Institutionsbesök hos samhällsvetarna

Från universitetsledningens sida har vi nu för den här gången avslutat besöken vid den samhällsvetenskapliga fakultetens institutioner. Det är alltid lika spännande med denna direktkontakt med institutionernas verksamhet, och när man som jag hunnit med flera besök genom åren kan man också se hur de utvecklas över tid.

Det som särskilt varit slående vid denna besöksomgång har varit hur forskningen utvecklats inom fakulteten, som för övrigt är Sveriges största med 12 962 helårsstudenter. De samhällsvetenskapliga institutionerna har genom åren varit starkt präglade av detta stora utbildningsuppdrag, även om där också finns många starka forskningsmiljöer. Under de senaste åren har flera miljöer som tidigare framstått som mindre starka påtagligt utvecklats och bland annat gjort flera betydelsefulla rekryteringar som skapar en bra dynamik i verksamheten. Samtidigt finns ett stort engagemang för utbildningsfrågorna – de flesta institutioner förutsätter att alla lärare deltar i undervisningen. Det är viktigt och bra – högre utbildning och forskning hör samman och det ska märkas i undervisningen.

Men den stora utmaningen för hela universitetet de närmaste åren är dock det ekonomiska läget. Det gäller nu att fylla takbeloppet – och gärna överprestera för dem som har möjlighet, vilket bör gälla flera utbildningar inom samhällsvetenskap. Det gäller också att noga överväga alla rekryteringar som görs, både kort- och långsiktigt. Det blir en fråga för både institutioner och fakultets- och universitetsledning framgent.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s