Stockholms universitet i coronakrisen

Det nya coronaviruset skakar om vardagen rejält för oss alla. Stockholms universitet utgår i sin krishantering från regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, där bedömningen nu är att vi har så kallad samhällsspridning. Detta innebär för universitetets medarbetare att alla uppmanas att så vitt möjligt arbeta hemifrån efter samråd med närmaste chef, och att inga internationella tjänsteresor får göras. Idag har vi också fattat beslutet att ställa om hela universitetet till digital undervisning i så stor utsträckning som våra utbildningar medger det – många institutioner har redan gjort det. Vårt viktigaste ansvar är våra studenter och deras utbildningar – vi vill i största möjliga utsträckning kunna erbjuda dem fullgoda digitala alternativ till campusutbildning. Inte minst viktigt är att kunna erbjuda examinationstillfällen så att studenterna kan få sina poäng i tid. Viktigt är också att utbildningen på forskarnivå ska fungera – helt eller delvis digitala disputationer har vi redan goda erfarenheter av. Situationen är extraordinär och ställer stora krav på oss alla för att kunna bedriva vår verksamhet. Det är overkligt att mitt i terminen se campus nästan lika avfolkat som under sommarsemestern. Men det är viktigt att påminna om: vi stänger inte universitetet – vi ställer om till andra arbetsformer.

Jag vill tacka alla som lägger ner tid och möda på att hantera krisen! Våra forskare som bidrar med kunskap. Alla chefer och medarbetare, på institutionerna och i universitetsförvaltningen, som med tålamod och flexibilitet besvarar frågor och hittar lösningar. Alla studenter, som mitt i oron för de egna studierna, för studiemedel och studentbostad, anpassar sig så väl i den snabbt föränderliga situationen. Ingen av oss vet hur länge krisen kommer att vara. Det krävs uthållighet och gott omdöme av oss alla – och omsorg om varandra.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Stockholms universitet i coronakrisen

 1. Student skriver:

  Att ställa in en tenta och hänvisa till omtenta om 1,5 månad är knappast att bry sig.

  Otroligt dålig och minst sagt passiv lösning. Samtidigt som resten av lärosäten anpassar sig så att deras studenter kan ta sina högskolepoäng i tid och har därmed examinationer och undervisning på distans.

  Med vänlig hälsning,
  Student som skulle skriva tenta i grundläggande redovisning på torsdag.

  • astridwidding skriver:

   Jag förstår din frustration när en tenta du pluggat till skjuts upp. Universitetets rekommendation till alla lärare är att i första hand försöka hitta alternativa examinationsformer, snarare än att skjuta på tentor och inlämningsuppgifter. Beslutet ligger hos kursansvarig lärare och institutionens prefekt: om de bedömer att det inte är möjligt att på några dagars varsel erbjuda en likvärdig och rättssäker examination som kan genomföras på distans kan det tyvärr vara nödvändigt att skjuta upp tentamen.

   • Student skriver:

    Hej
    Tack för ditt svar!

    Om majoriteten av svenska lärosäten kan ordna det för sina studenter med lika kort varsel säger det väl mer om SU’s kompetens och anpassningsförmåga än den situation som vi befinner oss i?

    Chalmers, som har minst lika ”komplicerade” tentor har beslutat att examinera alla tentor i form av hemtenta. Bara ett exempel.

    Bra artikel om just detta finns i Göteborgs Posten.

 2. Åsa Kaisla skriver:

  Hur ser dialogen med CSN ut? Jag (heltidsstuderande, 40 år med barn med en föräldraledig make) Är alldeles beroende av denna inkomst.
  Jag känner en stress över mina poäng då min tenta på torsdag just ställts in med tilläggsinformation att en digital tenta/hemtenta inte är rättssäker. Och samtidigt påbörjas nästa kurs om några dagar.
  Kommer vi kunna erbjudas alternativ om situationen inte löser sig inom en snar framtid? Kommer vi få möjlighet att skriva tentan i mindre grupper eller hur går funderingarna kring alternativen?

 3. Student skriver:

  Tack för att ni tar dessa viktiga (och svåra) beslut i denna krissituation, som student är jag tacksam och känner mig trygg i att veta att ni gör allt i er makt för att försöka förhindra spridningen av viruset!

  • Tanja skriver:

   ”Student”: Det säger en hel del om din kompetens att styra din egen vardag när du för den här typen av argumentation HÄR.

   • Tanja skriver:

    Oj det blev svar på fel ställe – jag ville förstås svara på den första ”Student” som klagar på hur SU hanterar detta och jämför med andra läroverk. Förstår inte varför man inte ens kan skriva sitt förnamn här.

 4. Don Thomaso Corleone skriver:

  Hej! Jag tycker era åtgärder är realistiska. Även om det må vara lite tidigt, men har ni någon form av indikation på hur det blir mer sommarkurserna? Ser det ut som att de kvarstår som det är tänkt med undervisning på plats eller lutar det åt distansundervisning det också? Skall läsa franska förberedande kurs i sommar hade jag planerat. Tack på förhand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s