CIVIS – med SU vid rodret

Under kommande halvår, från april till och med september, har jag uppdraget som ordförande för CIVIS, den europeiska universitetsallians där Stockholms universitet ingår, tillsammans med universiteten i Aix-Marseille, Aten, Bukarest, Bryssel (ULB), Madrid (UAM), Rom (Sapienza) och Tübingen.

Man kan förstås fråga sig om det ens är möjligt eller meningsfullt idag, mitt i den globala kris där vi befinner oss, med ett projekt som syftar till ökade samarbeten och mobilitet över nationsgränser inom Europa. Jag vill hävda att det just därför är särskilt viktigt. När nationerna sluter sig mot omvärlden och många gränser är stängda får samarbetet mellan universiteten i Europa och världen en helt ny dimension. Akademisk verksamhet känner inga gränser. När vardagen begränsas och våra samhällen stängs blir utbyten mellan forskare och studenter särskilt viktiga. Den digitala omställning vi alla genomfört från en dag till nästa är också, mitt i alla svårigheter, både inspirerande och hoppingivande – förändring är möjlig. När nöden så krävde klarade vi att i ett slag förverkliga den ”virtuella mobilitet” som dittills mest varit en ambition. Samtidigt behöver vi nu också lyfta blicken och planera för en framtid där fysiska resor och möten åter är en naturlig del av det akademiska utbytet.

Idag leder SU en samverkansnod mellan våra åtta lärosäten kring klimat, miljö och energi, och teman för två ytterligare noder ska väljas ut under de närmaste månaderna. Men samarbetet innefattar också mycket annat. Alla våra studenter får exempelvis tillgång till kurser vid partneruniversiteteten – för närvarande förstås digitalt – och CIVIS ger också många andra möjligheter till ökade utbyten inom utbildning, forskning och samverkan för alla institutioner inom universitetet.

Huruvida det fysiska möte som är planerat att äga rum i Stockholm i slutet av september kan hållas vet ingen idag. Men oberoende av vilka former det tar sig ska CIVIS-samarbetet under de kommande månaderna utvecklas vidare. Det är ett utmanande uppdrag att under denna tid få leda det arbetet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s