Extra förbundsförsamling i coronatider

Med anledning av coronakrisen har SUHF idag, för andra gången sedan ordinarie förbundsförsamling ägde rum den 18 mars, hållit ett extra möte. Inledningsvis hade vi besök av statsrådet Ernkrans, som under en intensiv halvtimme redogjorde för regeringens åtgärder på senare tid och svarade på frågor. Bland annat nämndes det viktiga beslutet att arbetsskadeförsäkringen nu också omfattar covid-19, samt fördelningen av permanenta utbildningsplatser som offentliggjordes senare under dagen – och som för Stockholms universitets vidkommande betyder 80 nya helårsstudenter till hösten och 160 år 2021.

Huvudtemat för mötet var annars höstterminen, där vi alla ser behov att fatta inriktningsbeslut (vissa lärosäten har redan gjort det) samtidigt som ovissheten är stor. Ytterst beror allt naturligtvis på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och hur de eventuellt kan komma att förändras framöver. Vi kommer inte att försöka oss på samordning inom sektorn – däremot är det av största värde med samråd och erfarenhetsutbyte.

Givetvis har vi beredskap för att fortsätta i digital form – många erfarenheter från vårens omställning är väl värda att ta till vara – men det finns också förhoppningar att åtminstone viss undervisning ska kunna genomföras fysiskt i mindre grupper. Det är vidare stor skillnad på erfarna studenter och nybörjarstudenter – hur vi på bästa sätt ska kunna välkomna de senare om det endast kan ske digitalt kräver noggrann eftertanke. En annan utmaning med många dimensioner är de internationella studenterna, där många frågetecken återstår. Ska vi alls kunna ta emot dem, och hur i så fall?

Ett är säkert: det kommande läsåret kommer att kräva stor flexibilitet och kreativitet av oss alla.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s