Med konsten som mötesplats

Efter en flygande start i september tvingades Accelerator, Stockholms universitets konsthall, slå igen sina lokaler efter bara ett halvår, när universitetet fick stänga campus och övergå till webbaserad utbildning. Det har dock inte hindrat själva verksamheten. Johanna Gustafsson Fürsts utställning Ympa orden, piska min tunga stod just inför nyöppning i en utvidgad version, som nu istället gjorts tillgänglig genom digitala visningar, och de planerade forskarsamtalen i anslutning till utställningen – nu senast om tvåspråkighet, makt och våld – har kunnat genomföras som välbesökta webbsamtal. Alla dessa finns tillgängliga på Accelerators hemsida.

Tack vare regeringens klartecken för att åter öppna lärosätena, med beaktande av alla nödvändiga begränsningar och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten m. fl., kommer Accelerator att kunna öppna på nytt också som fysisk utställningsplats 1 september, varefter det finns möjlighet att under en dryg månad uppleva Johanna Gustafsson Fürsts utställning på plats.

Denna vår, så präglad av pandemin och dess följder, och nu under den senaste tiden av Black Lives Matter med den starka rörelse för mänskliga rättigheter som spritt sig över världen, har samtidigt varit en kraftfull påminnelse om universitetens roll i samhället. Förutom att erbjuda högre utbildning på vetenskaplig grund och bidra till samhällets kunskapsutveckling är det en av universitetets främsta uppgifter att vara samhällsbärare, att vara en oberoende plats i samhället som skapar rum för debatt och öppet meningsutbyte. Just detta är också, med konsten som utgångspunkt, den grundläggande avsikten med Accelerator.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s