Inför höstterminen

Denna vecka är merparten av medarbetarna tillbaka efter semestrarna. Under sommaren har det inför höstterminen varit ett visst medialt intresse för ”återöppnandet” – men framför allt har höstens högskoleprovet hamnat i fokus. Stockholms universitet är den största provanordnaren av de 21 lärosäten som delar detta ansvar, med ansvar för en tredjedel av de som regel runt 70 000 provdeltagarna. När Universitets- och högskolerådet under sommaren fick regeringens uppdrag att redogöra för förutsättningarna att genomföra högskoleprovet till hösten var SU:s svar entydigt: vår bedömning var att det inte finns förutsättningar att, med rådande randvillkor, genomföra provet på ett smittsäkert sätt under pågående pandemi. Vi stöder därför fullt ut UHR:s beslut. Högskoleprovet är givetvis viktigt som kompletterande urvalsgrund, i synnerhet för de 15% av de potentiella studenterna som hoppas komma in på översökta utbildningar som de är behöriga för men för vilka deras betyg inte är tillräckliga – högskoleprovet är inte behörighetsgivande. Att regeringen nu hörsammat UHR:s och de 21 lärosätenas förslag om två högskoleprov på våren och ett nästa höst är utmärkt.

Idag öppnar också Stockholms universitets campus delvis igen, efter att ha varit stängt i fem månader. Nya och gamla studenter välkomnas under de närmaste veckorna. Fastighetsavdelningen har lagt ner ett stort arbete under sommaren för att möblera om och säkra den fysiska distanseringen. Det är samtidigt värt att betona att det inte är frågan om en ”återgång till det normala” – eftersom själva normen är förändrad. I ett slag har vi flyttat fram positionerna vad gäller utnyttjandet av digitala möjligheter i undervisningen, och dessa erfarenheter ska vi förstås ta vara på också framgent. Men det är välkommet och välbehövligt att också ha möjlighet att träffas fysiskt, för informellt lärande i mindre grupper, seminarier, laborationer mm. Så kallad ”blended learning” har inte sällan nämnts som en målbild – nu är det plötsligt vardag. Utmaningarna och möjligheterna för våra utbildningar är vår viktigaste fråga framöver.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s