Piloter för kvalitetssäkring av forskning

UKÄ har nu avslutat pilotomgången med lärosätesgranskningar avseende kvalitetssäkringssystem för forskning – rapporterna offentliggjordes i förra veckan. Samtliga tre lärosäten som ingick i piloten fick kritik – ett lärosäte fick ifrågasatt kvalitet medan två fick godkänt med förbehåll. UKÄ konstaterar sammanfattningsvis att friheten att utforma systemen efter eget önskemål kan betyda att man bygger upp komplexa system vid lärosätena där det samtidigt inte står klart hur den insamlade informationen används, ifall den omsätts i konkreta satsningar eller bara är resursslukande och ineffektiv. Vidare konstaterar man att bedömningsgrunderna behöver ses över, liksom granskningens omfattning. Vintern och våren kommer att ägnas åt dialoger kring detta, och till sommaren kommer UKÄ att lansera en reviderad vägledning inför den första ordinarie granskningsomgången. 

Också vid Stockholms universitet har en pilotomgång genomförts för vårt kvalitetssystem för forskning, där data har samlats in inför kommande kvalitetsdialoger. Närmast kommer jag, tillsammans med närmast berörda dekaner/vicerektorer och den grupp som arbetat med att utforma systemet, ha dialog med samtliga prefekter i mindre grupper. Ambitionen vi har är just att inte bygga upp ett resursslukande system, utan att i hög grad utgå från det kvalitetssäkringsarbete som redan är inbyggt i systemet, genom exempelvis rekryteringar och granskningar av forskningsansökningar, och utnyttja existerande data. Det viktigaste arbetet med denna kvalitetssäkring sker just i kvalitetsdialogerna, där brister kan identifieras och åtgärder föreslås. Dessutom finns möjligheten att vid behov genomföra fokusutvärderingar med externa granskare, till exempel om ett mer övergripande problem identifierats. Målet är ett resurseffektivt system som utnyttjar automatiskt inhämtade data som indikatorer och som leder till kvalitetsutvecklande konkreta åtgärder. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s