Horizon Europe – färdiga beslut och framtida vägval

Den 10 november fattades det slutgiltiga beslutet om EU:s nya budget för 2021-2027. För forskningens vidkommande betydde det en väsentlig förbättring i jämförelse med den i juli föreslagna kompromissbudgeten: från föreslagna 75,9 miljarder € i juli till 84,9 för Horisont Europa, och gällande Erasmus+ en ökning från 21,2 miljarder € till 23,4. Det är givetvis välkommet och viktigt, och en fråga som har drivits aktivt av såväl SUHF som inte minst EUA, där vi också är medlemmar. Men trots det positiva beskedet måste det tyvärr sägas att satsningen inte är tillfyllest. I själva verket har EU missat ett unikt tillfälle att, inte minst i spåren av covid-19-krisen, göra en ännu starkare och sällan mer välbehövlig investering i forskning, innovation och högre utbildning på europeisk nivå. Det är där som synergieffekter och kritisk massa bäst kan uppnås. För att ändå åstadkomma bästa möjliga effekt av beslutade satsningar krävs nu kloka beslut inom ramen för den övergripande budgeten, där det är av största vikt att excellenssatsningarna på ERC och Marie Sklodowska-Curie-programmet prioriteras och kan öka. Viktigt är också att både medlemsstaterna och våra forskningsfinansiärer överväger alla möjligheter som står till buds för att öka gemensamma investeringar, till gagn för forskningen i Europa och världen. De svenska statliga forskningsfinansiärerna har också i dagarna lämnat in resultatet av sitt uppdrag att föreslå en svensk strategi för deltagandet i Horisont Europa. Det blir spännande att se resultatet. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s