Fokus: forskning

Nobelveckan står för dörren detta exceptionella år då alla festligheter är inställda. Men trots det är det vetenskapens högtid framför andra, och väl värt att uppmärksamma forskningens avgörande roll för samhället och dess utveckling. 

Jag brukar också blogga denna vecka om årets utfall hos forskningsfinansiärerna för Stockholms universitet. Inom EU, som vi särskilt prioriterar, har vi fortfarande en klar utvecklingspotential, med ett ERC Starting Grant och ett Consolidator Grant. I VR:s öppna utlysning hade vi i år ett något lägre utfall än förra året, med totalt 265 mnkr (att jämföra med 283 mnkr 2019). Statistiken visar dock att utfallen har fluktuerat över tid – just i år kom N-området en aning sämre ut än sist medan H-områdets resultat förbättrats. SU kom samtidigt utomordentligt väl ut hos Forte, med nästan 23% av det totala antalet utdelade bidrag. Likaså var utfallet mycket gott hos Riksbankens jubileumsfond, där SU tilldelades totalt 121 mnkr, däribland två av de totalt tre utdelade stora programstöden, inom nationalekonomi respektive historia (det senare till Centrum för maritima studier). Det har alltså i synnerhet varit ett framgångsår för det humanvetenskapliga området, vilket är glädjande – de samhällsvetenskapliga, juridiska och humanistiska fakulteterna har det i särklass största utbildningsuppdraget, och det är viktigt att forskningen också här kan utvecklas och stärkas, så att vi behåller en god balans mellan våra båda kärnuppdrag och en väl integrerad utbildning och forskning vid universitetet. Varma gratulationer till alla bidragsmottagare! 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s