Klimatfärdplan 2020-2040 – och forsknings- och innovationsproposition

Idag vid rektorsföredragningen har jag fattat beslut om Stockholms universitets klimatfärdplan för 2020-2040, passande nog i efterdyningarna av femårsjubileeet för Parisavtalet. SU undertecknade förra sommaren – som enda svenska lärosäte jämte KI – FN:s så kallade ”Climate Emergency Letter”, och förband oss därmed att nå koldioxidneutralitet till 2040 – fem år före det nationella målet – samt att främja såväl tvärvetenskaplig forskning som utbildning och att intensifiera arbetet för att främja en omställning. På de två senare områdena är vi redan starka – men även styrkeområden kan förstås utvecklas. Vad gäller universitetets koldioxidutsläpp är det den allra mest konkreta frågan, och den mest symbolladdade – och här krävs aktiv handling om vi ska nå målet. För att klara det under en 20-årsperiod behöver vi minska utsläppen med ca 5% per år. I klimatfärdplanen kan givetvis inga detaljerade åtgärder föreslås för alla dessa 20 år – som bekant är utsläppsbegränsningar rörlig materia. Men vi behöver redan nu vidta radikala åtgärder om målet ska kunna nås. En sådan offentliggjordes igår, i och med undertecknandet av en avsiktsförklaring med Stockholm Exergi om fjärrvärme med noll- eller minusutsläpp (KTH är en annan av undertecknarna). Det är utmärkt. Men det krävs också ett omställningsarbete inom själva verksamheten. 

Vad jag personligen allra mest uppskattar med klimatfärdplanen är dock – som jag redan uttryckt vid en tidigare medarbetarträff – att den verkligen sätter in det konkreta klimatarbetet, den vardagliga strävan att minska universitetets utsläpp och att därmed också förnya vår miljöcertifiering, i ett större hållbarhetssammanhang, utifrån övergripande samhälleliga målsättningar och då inte minst EU:s gröna giv. Frågorna är inte lokala utan globala – men utan det lokala arbetet kan ingen förändring ske. Samtidigt formulerar klimatfärdplanen också tydligt att just vår utbildning och vår forskning, och den samverkan de innefattar, är vårt allra främsta bidrag som universitet till samhällets utveckling i dessa avgörande frågor. 

Idag presenterar regeringen också den forsknings- och innovationspolitiska propositionen, där vissa specifika satsningar ju redan har introducerats under den gångna veckan. Till den blir det anledning att återkomma längre fram, när vi vet mer om dess innehåll. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s