Inför terminsskifte

Vi står inför terminsskifte – nästa vecka är det dags att välkomna nya studenter till universitetet. Inför vårterminen hade Stockholms universitet ett rekordstort antal – hela 52783 – sökande, en ökning med nästan 20% jämfört med förra våren. Med 22735 nya studenter som nu faktiskt antagits, att jämföra med 20000 förra våren, kan vi konstatera att tillströmningen av nya studenter denna termin är rekordartad, vilket förstås är mycket glädjande. 

Det är andra gången vi välkomnar våra studenter digitalt – men i höstas levde vi i tron att restriktionerna kanske skulle lätta under terminen och en större del av verksamheten skulle kunna bedrivas fysiskt, medan vi nu räknar med att hela vårterminens verksamhet kommer att behöva genomföras digitalt. Det ställer särskilt nyantagna studenter på svåra prov – det är en sak att ha haft campusundervisning en tid och sedan övergå till digital utbildning på grund av pandemin, en helt annan att påbörja en utbildning som är utformad för att åtminstone delvis genomföras på campus i helt digital form. Men också för mer erfarna studenter kan den långvariga pandemin naturligtvis innebära stora påfrestningar. Våra medarbetare på institutionerna arbetar mycket med de pedagogiska utmaningar detta innebär, och det är ett arbete som kommer att fortsätta och utvecklas under våren.

Men påfrestningarna har inte minst märkts i det ökade trycket på Studenthälsan under hösten. Det är därför glädjande att regeringen i regleringsbrev för 2021 nu har fördelat medel för en förstärkning av Studenthälsan. Det är välbehövliga medel, för Stockholms universitets del 2,1 mnkr – studenters psykiska hälsa är också en prioriterad fråga för studentkåren. Särskilt fokus gällande de nya medlen läggs på arbetet för att främja psykisk hälsa och på behoven hos studenter, i synnerhet studieovana, som undervisas på distans. 

Vi kommer tack vare dessa medel att kunna ge ännu bättre stöd till våra studenter, nya som tidigare, som brottas med de utmaningar som pandemin innebär för studierna. Och vi hoppas förstås att, trots restriktionerna, kunna erbjuda riktigt bra utbildningar! 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s