Bergianska – professuren och trädgården

Kungliga Vetenskapsakademien, som förvaltar den Bergianska stiftelsen, står nu i begrepp att utlysa en anställning som Professor Bergianus. Professorn anställs vid KVA men knyts till SU:s institution för ekologi, miljö och botanik. Nytt för denna gång är att KVA inte längre förutsätter att Professor Bergianus ska förestå hela trädgården, utan inför anställningsbeslutet kan tillfråga toppkandidaten om denna även önskar axla ett sådant uppdrag. 

Sedan KVA sagt upp samarbetsavtalet med SU kring trädgården sköter numera respektive part sina olika ansvarsområden, för SU:s del framför allt den Bergianska botaniska trädgården. Universitetets övertygelse är dock alltjämt att det bästa vore att hantera trädgården som en enhet, ledd av professor Bergianus. 

KVA har också nyligen för Nationalstadsparksrådet presenterat planer på att avyttra mark för att det ska byggas student- och forskarbostäder på det område där Plantagen för närvarande hyr lokaler och på parkeringen. Att bygga sådana bostäder där Plantagen ligger omnämndes för SU 2019 som en möjlighet bland flera som KVA övervägde, då den nya infartslösningen till Bergianska – som SU är mycket positiva till – omöjliggör för Plantagens stora transporter att passera. Huvudalternativet som diskuterades vid detta tillfälle var dock, om Plantagen skulle välja att flytta, en ekologisk handelsträdgård som kunde klara sig med mindre transporter. Att det nu tagits fram ett utvecklat förslag på omfattande bebyggelse med student- och forskarbostäder var helt obekant för mig. Stockholms universitet stöder inte detta förslag till byggnation, som enligt vår bedömning innebär ett alltför stort ingrepp i trädgården. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bergianska – professuren och trädgården

  1. Rolf Eriksson skriver:

    Tack för kloka ord – både om professuren samt framförallt om KVAs förslag till byggnation som ”innebär ett alltför stort ingrepp i trädgården”. Förslaget är märkligt i den meningen att det tar inte hänsyn till trädgårdens särprägel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s