8 mars

Idag på den internationella kvinnodagen uppmärksammas också kvinnors roll i akademin. En dokumentärfilm från 2020 av Sharon Shattuck och Ian Cheney, Picture a Scientist, om forskare inom naturvetenskap och teknik, har stått i centrum för flera seminarier och diskussioner. Titeln anspelar förstås på föreställningen om (den manliga) forskaren, och här ges några glimtar av mediala schabloner. Men i huvudfokus för filmen står några kvinnors erfarenheter från forskarvärlden – som spänner över alltifrån aningslöshet och fördomar till grova sexuella trakasserier. Filmen berättar sakligt men också personligt, den blottlägger strukturer och kulturer. 

Molekylärbiologen Nancy Hopkins, en pionjär i arbetet för kvinnliga forskares lika villkor, berättar fängslande om hur hon lyckades engagera sina kvinnliga kollegor vid MIT för att mäta sina och sina manliga kollegors laboratorier, allt för att vetenskapligt påvisa att kvinnornas labb var betydligt mindre än männens. Mot slutet av filmen, när hon ser tillbaka på sin forskargärning och sina insatser för kvinnliga forskares rättigheter, konstaterar hon hur mycket tid hon tvingats kasta bort på mätning och bevisföring för att till sist vinna gehör; allt hon ville var ju att forska. Det har varit, och är, en lång väg att gå – det visar filmen med all tydlighet. 

Idag delades också For Women in Science-priset ut, i år till Mariana Dalarsson på KTH och Beatriz Villarroel på Nordita/SU – grattis! Förutom att uppmärksamma förtjänta unga forskare är syftet med priset att även stimulera fler kvinnor att välja en forskarkarriär inom naturvetenskap och teknik. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till 8 mars

  1. Emily Dock Åkerman skriver:

    Här kommer en länk till L’Oréal Unesco For Women in Science-priset vars syfte är att uppmärksamma, uppmuntra och belöna kvinnliga forskare https://www.sverigesungaakademi.se/733.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s