Strindberg tillgängliggjord

Idag blir Nationalupplagan av Strindbergs samlade verk öppet tillgänglig på Litteraturbanken. Det är en märkesdag för svensk kultur och humaniora, när en stor och mångårig forskningsinsats ledd från Stockholms universitet efter 35 år nu går i hamn. Gunnel Engwall, redaktör för Strindbergsutgivningen under 30 år, gästbloggar dagen till ära på humanistiska fakultetens dekanblogg. Utan hennes lika entusiastiska som uthålliga engagemang för projektet hade det aldrig kunnat realiseras. 

Bakom utgivningen ligger betydande vetenskapliga insatser från en rad forskare. Där så är möjligt utgår Nationalupplagan alltid från Strindbergs egna manuskript, vilka försetts med omfattande beskrivningar och textkritiska kommentarer. Samtidigt är den avsedd att vara en folkupplaga, som tillgängliggör Strindberg för kommande generationer. Så mycket mer glädjande och framsynt att Norstedts valt att tillgängliggöra den öppet. Det är alltså både en vetenskaplig bragd och en viktig samverkansinsats. Ett stort grattis till alla inblandade som bidragit till att förverkliga Strindbergsutgivningen – men framför allt till oss alla som nu fritt kan ta del av denna rika kulturskatt och kunskapskälla. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s