Forskningspolitik och forskarframgångar

Den gångna veckan har varit innehållsrik på många sätt. För universitet och högskolor i stort eftersom riksdagen nu i bred enighet fattat beslut om den forskningspolitiska propositionen. Det finns anledning att återkomma till flera av frågorna där – inte minst frågan om akademisk frihet som idag spretar åt många håll i den offentliga debatten, men också den nya finansieringsmodell utifrån profilering av lärosätena som ska införas från 2023, men med helt katastrofalt kort tid för utveckling av modellen (deadline för VR, som jämte övriga finansiärer fått uppdraget, är redan den 1 juni). 

För Stockholms universitet också mer specifikt eftersom vi haft årets myndighetsdialog, med diskussioner om regeringens nya myndighetsstyrning (också det en del av forskningsproppen) bland annat avseende kompetensförsörjning och karriärvägar, samt om ekonomi- och säkerhetsfrågor. Därtill hölls i torsdags årets Hållbarhetsforum, på det högaktuella temat ”Från kris till hållbar utveckling”, ett mycket lyckat evenemang med inte mindre än 1200 enskilda deltagare under dagen.

Vidare blev det i veckan offentligt att hela fyra forskare vid Stockholms universitet tilldelats ERC Advanced Grants (av totalt sju i hela Sverige). Mot bakgrund av förra året, där EU-medlen till SU ökade med inte mindre än 35%, kan man konstatera att universitetets strategi att öka EU-finansieringen tycks vara lyckosam. Ett stort och varmt grattis till de fyra forskarna: Meike Wagner vid Institutionen för kultur och estetik, Christian Broberger vid Institutionen för biokemi och biofysik samt Hiranya Peiris och Lars Pettersson, båda vid Fysikum. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s