Forskningsdata – nationellt och lokalt

I förra veckan höll SUHF tillsammans med Vetenskapsrådet och SULF ett mycket välbesökt öppet seminarium om forskningsdatahantering, där jag hade glädjen att tillsammans med Sven Stafström och Mats Ericson både få hälsa välkommen och avrunda de ytterst aktiva diskussionerna. Både intresse och behov är enorma. 

SUHF har ju vid vårens förbundsförsamling fattat beslut om en färdplan för öppen vetenskap med åtta rekommendationer – ett välkommet steg framåt från lärosätenas sida att gemensamt axla ansvaret för omställningen till öppen vetenskap. Vi ser också fram mot att snart få besked från regeringen om det beslut som nyligen fattats om ett vidgat uppdrag inte bara till KB och VR, som aviserades i forskningsproppen, utan också till lärosätena – vilket Stockholms universitet aktivt efterfrågade i vår myndighetsdialog. 

För Stockholms universitets vidkommande bygger vi nu upp infrastruktur och tjänster för att stödja forskare och doktorander att hantera sina forskningsdata under hela forskningsprocessen. Basen är vår nyligen lanserade lagringsyta för forskningsdata. Till lagringsytan kopplar vi tjänster som datahanteringsplan, tillgängliggörande och arkivering av forskningsdata. Forskningsdatateamet ger utbildningar i dessa tjänster samt hjälper forskarna i kurering av forskningsdata. En viktig tjänst är även legal hjälp kring hanteringen av känsliga data. 

Trots våra interna begränsningar givet projektet Ekonomi i balans 2023 bedömer jag att detta är så viktigt att ett särskilt rektorsbeslut behöver fattas om extra finansiering av två data stewards, som kan bistå våra båda vetenskapsområden i den konkreta utvecklingen av och stödet kring forskningsdatahanteringen framöver. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s