Slutkonferens för CALIE-samarbetet

Stockholms universitet har under två dagar varit värd för en konferens, Academic Leadership & Strategic Renewal of Education in Challenging Times, som samtidigt avslutar det VINNOVA-finansierade projektet CALIE (Sweden-USA Project for Collaboration and Academic Leadership in Higher Education). Deltagare från svensk sida har varit de fyra SLUG-universiteten (Stockholm, Lund, Uppsala, Göteborg) och från amerikansk sida universiteten i Stanford, Berkeley och Washington. Respektive prorektorer har utgjort projektets styrgrupp.

Samarbetet utvecklades inte direkt planenligt – en pandemi kom emellan – men trots utmaningen att gå över till digitala utbyten har det gett rika resultat. Dels i form av en antologi, Renewing Higher Education: Academic Leadership in Times of Transformation, dels inte mindre än sju rapporter med papers, där den just avslutade konferensen kommer att utgöra en åttonde, allt tillgängligt på CALIE:s hemsida. Under två intensiva dagar har vi diskuterat frågor som ”Digitalization and the strategic renewal of education”, ”How do universities handle disruptive change – tools and strategies”, eller ”Universities in times of turbulence and transformation”. Vi har mycket att lära av varandras olikheter – men det finns, i en globaliserad värld, också mycket vi har gemensamt. Särskilt spännande med projektet har varit dess fokus på förändring och förnyelse inom högre utbildning, och det akademiska ledarskapets betydelse för att det ska komma till stånd.

Detta är, som jag ser det, en av våra allra största utmaningar – inte minst i Sverige, där finansieringssystemet för högre utbildning och sättet att hantera det tenderar att skapa stora inlåsningseffekter där det istället skulle behövas bredare utbildningssamarbeten över institutions- och fakultetsgränser, som svarar bättre både mot studenternas önskemål och samhällets behov. Här har CALIE-projektet verkligen fungerat som inspirationskälla, som jag hoppas ska komma till nytta i ett kommande, nödvändigt förändringsarbete.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Slutkonferens för CALIE-samarbetet

1. Pingback: IN THE NEWS: CALIE universities’ leaders reflect on the conference Academic Leadership & Strategic Renewal of Education in Challenging Times, 18-19 May 2021 – CALIE Project

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )