Idag, när Folkhälsomyndigheten tagit bort sin rekommendation om utbildning på distans för universitet och högskolor, kan en gradvis återgång till campusbaserad utbildning inledas. Det är ett efterlängtat steg. För sommarkurserna har dock både studenter och lärare redan planerat för att utbildningarna skulle ske digitalt, och det innebär att varje institution själv får bedöma i vilken mån det är önskvärt eller möjligt att genomföra vissa moment på plats. Formellt finns nu inte några begränsningar för antalet studenter, men vi befinner oss fortfarande i en pandemi där åtskilliga andra restriktioner för att undvika smittspridning ligger kvar. Folkhälsomyndigheten har nu publicerat nya riktlinjer för vuxenutbildning, där ett särskilt avsnitt ägnas universitet och högskolor. Samtidigt kvarstår restriktionen att statligt anställda så långt det är möjligt ska arbeta hemifrån till 15 september.
Medan det gick från en dag till nästa att övergå till utbildning i digitalt format kommer processen att öppna campus att innebära en process i flera steg, där hänsyn måste tas till studentgruppernas storlek och givetvis till smittoläge och vaccinationstakt. Våra utbildningar är olika, med skilda förutsättningar, och universitetsledningen har därför gjort bedömningen att det bästa för verksamheten är att institutionerna ges möjlighet att göra sina egna bedömningar, givetvis inom ramen för rådande regler och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19.
Många praktiska frågor återstår att lösa inför höstterminen, och vi kan heller inte utesluta risker för bakslag på vägen. Vi har också lärt oss mycket om digital utbildning under tre terminer som vi behöver tillvara och utveckla. Men det är ändå en glädjens dag när nu ett första avgörande steg har tagits för att välkomna våra studenter tillbaka till campus.
Pingback: Händelser i maj – Dekanbloggen