Brysselkontoret lanserat

I morse var det dags för lanseringen av Stockholm trios gemensamma Brysselkontor. Det skedde genom ett välbesökt webinarium, modererat av EUA:s generalsekreterare Amanda Crowfoot – ett samarrangemang mellan Stockholm trio och Stockholmsregionens Brysselkontor. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr inledningstalade och huvudtalaren Jean-Eric Paquet, generaldirektör för forskning och innovation i EU-kommissionen, presenterade det nya ramprogrammet Horisont Europa, med en budget på drygt 95 miljarder euro, som just befinner sig i sin startfas.

Trion tillsammans har redan fått mer medel inom ramen för Horizon 2020 än något enskilt lärosäte i Europa, vilket visar på vår gemensamma styrka. Men jag är också övertygad om att Brysselkontoret kommer att få stor betydelse för att ytterligare utveckla vårt aktiva deltagande i Horisont Europa. Fokus vid dagens webinarium var också dubbelt: förutom på möjligheterna i det nya ramprogrammet visade det också tydligt på Trions potential, i samverkan med staden och regionen, för transdisciplinära samarbeten såväl lokalt som inom som utanför Europa. Som lärosäten kompletterar vi varandra, och representerar hela bredden från humaniora, juridik, samhällsvetenskap och naturvetenskap till teknologi och medicin. Vi har mycket att bidra med inom både forskning och utbildning när vi nu ska bidra till att bygga ett mer hållbart samhälle efter pandemin och inom ramen för Agenda 2030. 

Hälsa, digitalisering, klimat och hållbarhet var centrala teman för dagens seminarium, som även inkluderade en panel med deltagande forskare från våra tre lärosäten – från SU Ilona Riipinen – liksom företrädare för regionen, staden och näringslivet. Det var det första i en rad kommande evenemang, där nästa seminarium, om ”European Health Data Space”, planeras till mitten av oktober. Det ska bli spännande att vara delaktig i att utveckla Brysselkontorets verksamhet. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s