EuroScience Policy Forum 29-30 juni

Det är sommar, vilket betyder konferenstider – och det gäller även under pandemins begränsningar. 

29-30 juni går EuroScience Policy Forum av stapeln för första gången, ett samarrangemang mellan EuroScience, Wellcome Trust, Stockholm trio och Wiens universitet, med stöd av Vetenskapsrådet och Stiftelsen Vetenskapsstaden respektive Vienna Science and Technology Fund och Central European University. Det övergripande temat är ”en hållbar akademi”, och det handlar om allt från meritbedömning av tvärvetenskaplig forskning och utvecklingen av en hållbar forskningskultur till forskningens betydelse för de globala hållbarhetsmålen. Frågan om en hållbar akademi har aktualiserats på många håll under senare tid, när förväntningarna och kraven på forskningen att finna lösningar på kriser och samhällsutmaningar – klimatkrisen, pandemin – har ökat påtagligt. Inte sällan leder det också till ett tryck på forskning och forskare att leverera snabba och tydliga svar, något som rimmar illa med forskningens egen, ofta oförutsägbara logik där svaren inte alltid återfinns där man väntar dem. Då krävs stabilitet och integritet från universiteten, från finansiärerna och från forskarna själva. I en tid då medvetandet om att forskningen – och inte minst att den kan komma till nytta – är avgörande för en hållbar samhällsutveckling måste också grundforskningen mer än någonsin värnas och utvecklas, och det behövs djupgående, verkliga samarbeten och utbyten mellan forskare från olika discipliner. Med EuroScience Policy Forum vill Stockholm trio och övriga medarrangörer belysa dessa inte bara för forskarvärlden, utan för hela samhället avgörande frågor. 

Jag är glad och stolt över att Stockholms universitet, som del i Stockholm trio, är delaktig i att arrangera detta forum, som är ett gott exempel på det digitala formatets fördelar – förberedelserna har tagit betydligt kortare tid i anspråk än för ett fysiskt evenemang, och fokus har kunnat riktas mot sakinnehållet istället för logistiken. Samtidigt ser jag fram mot en höst där jag också hoppas på ökade möjligheter att mötas på plats, i verkligheten. I väntan på det ber jag att få önska alla en skön och vilsam sommar! 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s