Höstupptakt

Hösten har kommit till campus. I fredags var det höstupptakt för Stockholms universitet i det nya format vi utvecklat under pandemin med digitala medarbetarträffar, som vi beslutat fortsätta med även framgent eftersom det främjat deltagande och delaktighet. Nu har även det digitala formatet vidareutvecklats och fått namnet Panorama. Tanken är att göra panoreringar över universitetet, över den pågående verksamheten och de viktiga utmaningar vi står inför. Det är ett gott exempel på den utveckling jag hoppas på, där vi drar nytta av lärdomar från pandemin för att utveckla verksamheten för framtiden. 

Den 29 september hävs som bekant de flesta pandemirelaterade restriktionerna, vilket är startskottet för en återgång till full verksamhet på campus. Vi har samtidigt en kampanj för att höja vaccinationsnivån bland våra studenter – en viktig åtgärd för att minska risken för smittspridning. Samtidigt fattade vi redan i början av sommaren, när rekommendationen om undervisning på distans upphörde, ett övergripande beslut om en successiv återgång till verksamhet på campus under hösten, där varje prefekt och avdelningschef ansvarar för att välja tidpunkter och former som är mest lämpliga för varje institution. Det finns ingen anledning att nu frångå dessa övergripande riktlinjer. Det kommer en del otåliga mejl från studenter som inte tycker att det går fort nog. Jag har all sympati för detta – ett och ett halvt år med digital utbildning är en lång tid – men det krävs också en rimlig planeringshorisont, i synnerhet för våra största utbildningar, för att öppnandet ska fungera väl. Ett är säkert: vi är framför allt, och ska vara, ett campusuniversitet, och återgången har därför hög prioritet. Men vi vill samtidigt integrera vår ökade digitala kompetens i utbildningarna. Att engagemanget är stort i dessa frågor visar de många spännande projekt på detta tema som fått medel i den senaste utlysningen av rektors kvalitetsmedel inom utbildning. Det lovar gott! 

Det finns alltså all anledning att se fram mot det nya läsåret med tillförsikt, med vår återöppning i fokus! 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s