SUHF:s årskonferens och förbundsförsamling – grattis LTU 50 år!

Jag är just hemkommen från SUHF:s årskonferens och förbundsförsamling, som har hållits under två dagar i Luleå – den första dagen i strålande sol, den andra i snöglopp. 

Efter två års uppehåll var det fantastiskt att kunna hålla både konferens och förbundsförsamling på plats med fysiskt deltagande. Extra roligt var att det skedde just vid femtioårsjubilerande LTU, vårt nordligaste lärosäte i en osedvanligt dynamisk del av Sverige. Att statsrådet Matilda Ernkrans, som invigde årskonferensen, och de internationella talarna deltog via länk var samtidigt inget problem över huvud taget – här har vi fått en helt annan acceptans, vilket är utmärkt och befrämjande inte minst just för internationella utbyten. 

Gårdagens årskonferens ägnades den synnerligen aktuella frågan om ”Framtidens lärosäten – pandemins påverkan”, nog den enskilda fråga som upptagit oss alla mest sedan den värsta krishanteringen var överstånden. Ruth Graham, oberoende konsult från UK kring högre utbildning, höll en initierad och spännande key noteföreläsning om förändringar inom ingenjörsutbildningar under det senaste decenniet, samt hur dessa påverkats av pandemin, och om behovet av förändrade meritbedömningar internationellt som bättre kan göra reda för insatser på utbildningsområdet. Dagens andra huvudtalare var Handelshögskolans rektor Lars Strannegård, som talade om betydelsen av campus i en digitaliserad värld, utifrån det omfattande utvecklingsarbete som under hans rektorstid genomförts på Handels – både för att skapa gemensamma mål för syfte och policy kring utbildning vid lärosätet och för att skapa ett levande campus med utgångspunkt i olika konstprojekt som integreras i utbildningarna. För SU, med bland annat Accelerator, är den senare frågan självklar – för andra blev det en viktig ögonöppnare om de stora möjligheter som det kan innebära att inkludera fler aspekter av kunskapsinhämtande för våra studenter. Dessutom fick vi ta del av en rad pågående konkreta exempel, inte minst från värdlärosätet LTU, om både spännande nydanande utbildningar och olika framtidsprojekt. Sammantaget blev det en utomordentligt inspirerande årskonferens, som gav upphov till mycket diskussion mellan deltagarna både inom och utom det officiella programmet, just så som det ska vara vid akademiska sammankomster. 

Dagens förbundsförsamling hade som vanligt mer karaktären av årsmötesförhandling, men här rymdes också viktiga diskussioner – bland annat om behovet av utökad analyskapacitet för SUHF, om den återkommande autonomifrågan som vi nu arbetar aktivt på att konkretisera, och om arbetet inom EU – och inte minst EUA – med den kommande europeiska universitetsstrategin. Att få till ännu bättre samarbeten mellan våra lärosäten är och förblir ett av mina viktigaste mål som SUHF-ordförande, och jag är övertygad om att just denna samsyn och samverkan är nyckeln till en gynnsam framtida utveckling för högre utbildning och forskning i Sverige, i ett politiskt läge som är mer instabilt än på länge. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s