Universitetsstyrelsens budgetsammanträde

Styrelsen för Stockholms universitet fattade igår sitt beslut om budget för 2022. Den innehåller inga överraskningar: anslagsmedlen till universitetet för utbildning på grund- och avancerad nivå innehåller en smärre ökning medan det på forskningssidan inte tillförs några nya medel utöver pris- och löneomräkningen; de tillfälliga satsningarna med anledning av pandemin fullföljs men börjar fasas ut, förutom satsningen på livslångt lärande som förlängts till 2024. Vad gäller söktryck har det minskat med 7%, men universitetet har ändå 49248 sökande inför vårterminen vilket renderar oss en andraplats i landet efter Uppsala, och vi har flest förstahandssökande, totalt 27125. Juristprogrammet ligger fortfarande i topp som landets mest sökta utbildning. 

Budgeten för 2022 präglas annars av betydande återhållsamhet vad gäller centrala satsningar, med tanke på universitetets arbete med ekonomi i balans. Vid mötet diskuterades även universitetets lokalförsörjningsplan, där ett ökat fokus ligger på att implementera klimatfärdplanen genom att sträva efter minskade utsläpp i arbetet med lokalförsörjning. Även arbetet med lokaloptimering har blivit centralt, vilket framför allt har att göra med institutionernas vilja att minska sina hyreskostnader genom ett minskat lokalbestånd. Detta underlättas också av att flera ser framför sig delvis nya arbetssätt i spåren av pandemin. Dock görs i budgeten vissa strategiskt genomtänkta IT-satsningar, bland annat på ett nytt verktyg för digitala tentamina och på utbildningsstöd till Centrum för universitetslärarutbildning både vid implementeringen av detta och i användningen av nya salar för interaktiv undervisning i Albano; ett viktigt stöd när vi nu försöker ta tillvara erfarenheterna från pandemin i ett pedagogiskt utvecklingsarbete för framtiden.  

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s